Gabon eski dışişleri bakanı Ping, Barış Adaları Enstitüsü’nde konuştu

Gabon eski dışişleri bakanı Ping, Barış Adaları Enstitüsü’nde konuştu

Gabon eski dışişleri bakanı Dr. Jean Ping, New York’un Manhattan adasında bulunan Barış Adaları Enstitüsü’nde (Peace Islands Institute) konuştu.

Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkilerine çok önem verdiklerini söyleyen Ping, Kara Kıtası ile Türkiye arasında ilişkilerin Osmanlı’ya dayandığına işaret etti. Türk insanının Afrika’nın kalkınması için vermiş olduğu mücadeleyi takdirle izlediğini belirten Ping, Barış Adaları Enstitüsü’nün bu yıl boyunca sürdürdüğü ‘‘Afrika’nın Sorunlarına Afrikalıların Çözümü’’ başlıklı sempozyum dizisini çok anlamlı olduğunu söyledi.

Afrika’nın kalkınabilmesi için 21. yüzyılın değerlerini benimsemesi gerektiğine işaret eden Jean Ping şöyle devam etti; ‘‘21. yüzyıl değerleri nelerdir diye sorarsanız, bunlar; barış, güvenlik, demokrasi, özgürlük, hukukun üstünlüğü, hesap verebilir hükümet ve insan hakları. Bunları değer olarak görmeyen her hükümet/devlet bugün olmazsa da yarın kaybeder. Afrika’da bu değerleri kabul eden örnek ülkeler var, Senegal ve Gana gibi…’’

21. yüzyıl değerlerine inat Afrika’da hala bazı ülkelerin insan yaşamına önem vermediğini dile getiren Ping, bu ülkelerin ayrıca milletin ortak kazancını devleti yöneten kişilerin aile gelirine dönüştürdüğünü vurguladı.

Bir dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurul başkanlığı ile Afrika Birliği Komiser Başkanlığı gibi üst düzey görevlerde bulunan Dr. Ping, Afrika’nın sorunlarına yine Afrikalıların çare olacağını belirtti. Ping şöyle konuştu; ‘‘Bugün Avrupa Birliği’ni Avrupalılar kurmuştur, Çin’i Çinliler, ABD’yi ise Amerikalılar kalkındırmıştır. Barış Adaları’nın düzenlediği panel dizisinin de vurguladığı gibi Afrika’nın sorunlarına da Afrikalılar çözüm bulacak. Ve Afrikalılar sorunlarına çözüm buldukça da Afrika kalkınacak ve ilerleyecek. Ancak bunun için çok çalışmak ve aramızda barışın tesisini sağlamak durumundayız’’ dedi.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Ping, daha sonra Barış Adaları Enstitüsü Direktörü Mehmet Kılıç’ın günün anlam ve önemine dair verdiği küçük hediye ile program son buldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.