Festival çocukları Teksas Meclisi’nde konser verdi

Festival çocukları Teksas Meclisi’nde konser verdi

Bu yıl 14.’sü düzenlenecek Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin altın çocukları ABD’nin Teksas Meclis binasında konser verdi.

Konser sonrası çocuklar eyaletin Dışişleri Bakanı Carlos Casco ve başkent Austin Belediye Başkanı tarafından ağırlandılar.

Ülkelerindeki olimpiyatlarda dereceye girerek ABD’ye gelmeye hak kazanan gençler önce Teksas Meclis binası Capitol’un içindeki “Kubbe altı” tabir edilen meydanda sahne aldılar.

Milletvekili, personel ve ziyaretçilerin ilgiyle izlediği gençler daha sonra Teksas Dışişleri Bakanı Carlos Casco’nun makamına alındılar. Bakan Casco tarafından sıcak bir şekilde ağırlanan gençler, ülkelerinden getirdikleri hediyeleri evsahibine takdim ettiler.

Meksika, Fransa, Brezilya ve Tunuslu öğrenciler bakana özel birer şarkı söylediler.

Bakan Casco, “Ziyarete geldiğiniz için çok teşekkür ederim” diyerek başladığı konuşmasında, “Dünyada iki çeşit insan grubu var. Teksaslılar ve Teksaslı olmak isteyenler” esprisiyle ortamı yumuşattı.

Ardından gençlere hitaben şunları söyledi:

“Ne kadarınız burada okumak istersiniz?.. Benim yetiştiğim Bronswille’de Asyalı ve Ortadoğulu hiç görmedim. Bizde sadece Meksikalılar vardı. Ama 18 yaşında gittiğim Arlington’daki üniversitede gayet renkli bir etnik ortamla karşılaştım. Evrendeki en renkli üniversiteydi. Teksas dışarıdan gelenlere karşı gayet hoşgörülü bir eyalet.”

Pakistanlı İrtiza ül Hassan ile de konuşan Bakan, “Houston’da çok sayıda Pakistan kökenli insan var. Etrafındaki yerlerde de farklı etnik kökenliler vardı” dedi.

Çocuklar ve öğretmenleri daha sonra Austin belediye binasına geçtiler. Buradaki gösteri salonunda bayraklarıyla toplu fotoğrafları çekilen heyet ardından Başkan Steve Adler ile buluştu. Adler’in sıcak ilgi gösterdiği gençler kendilerini tek tek tanıttılar.

Örnek performansların sergilenmesinden sonra Adler gençlerin başlarındaki öğretmenlere iltifat ederek, “Bu gençleri yetiştiren sizler çok değerlisiniz” dedi.

festival texasBaşkan Adler Austin’in müzikte dünyada önemli bir şehir olduğunu belirterek her yıl yapılan festivallerden söz etti. Başkentin teknoloji şirketleri ile de bilindiğini vurgulayan Adler, “Mesela ilk tweetin Austin’den atıldığını biliyor muydunuz?” dedi. Başkan yakın gördüğü gençlere ailesinden de bahsetti:

“3 kızım var, onlardan birisi kendi kurduğu bir online şirkette 16 kişi istihdam ediyor.”

Gençler daha sora Raindrop Kültür Merkezi’nde Raindrop Austin Kids Club üyesi Türk Amerikan çocuklarının misafiri oldular. İlköğretim 1 ile 12. sınıf arası gençler uzaklardan gelen akranlarını ağırladılar.

Sadece miniklere ve gençlere özel programda konuk gençler kendi dillerinde eserler seslendirdiler. Özellikle Tunus, Pakistan, Senegal, Fransa ve Azerbaycan’lı gençlerin performanslarında coşku zirveye çıktı!..

Program sonunda Türk Amerikan toplumu adına gençlere ve öğretmenlerine hatıra hediyeler takdim edildi. Hediyeleri de minik evsahipleri verdiler.

Konuk öğretmenler yaptıkları duygulu konuşmalarla iz bıraktılar. Tunus’lu Siwar Andolsi ile birlikte gelen öğretmen Demet Çakır, “Yolda Siwar’a, ‘Yurtdışında okumak ister misin’ diye sormuştum. Pek istekli değil de, yarım ağızla, ‘Olabilir’ dedi. Teksas’ta 3 gün bir ablamızın evinde kaldık. Bizi çok güzel ağırladılar. Hem o ailenin hem de Teksas’taki programlardaki sıcak karşılamalardan sonra şimdi tek hayali burada üniversite okumak” dedi.

Demet öğretmenin, “4 sene Tunus, 7 sene Hindistan, 4 sene Moğolistan yaklaşık 2 sene de Sibirya’da görev yaptım. Gittiğimiz yerlerde yabancılık hissetmedik. Herkes bizlere bağrını açtı. Ailemizden uzaktaydık ama onlar bizim ailemiz oldular. Aslında sizler de buralarda gurbettesiniz, muhacir sayılırsınız. Ama bugün biz en taze muhacirlere siz ensar oldunuz” sözleri dinleyenleri duygulandırdı.

Misafir gençler ve ülkeleri şöyle:

ÜLKE
ÖĞRENCİ İSMİ

France
Sacha Puzos

Azerbaycan
Kamran Mammadov

Kazakhstan
ALDIYAR ZHARYKBAYEV

Pakistan
IRTIZA UL HASSAN

Mexico
Jaqueline Garcia Cordero

Georgia
Salome Chikadze

Senegal
BİNETOU  FOFANA

Tunus
Siwar Andolsi

Ukraine
Alla Soroka

Brasil
MARIA TERESA CORDEIRO DO REGO

Germany
Anastasia Minette Blevins

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.