En etkili Müslümanlardan Lekovic’den İslamofobi yorumu

En etkili Müslümanlardan Lekovic’den İslamofobi yorumu

“Yaşayan En Etkili 500 Müslüman’dan” biri kabul edilen Boşnak Amerikan aydın Edina Lekovic, “İslamofobi sadece Müslümanların sorunu değil herkesin sorunu!” dedi.

California eyaleti Müslüman Kamu İşleri Konseyi (Muslim Public Affairs Council) Danışmanı ve iletişim stratejisti Edina Leković, Diyalog Enstitüsü Austin Şubesi’nin yılda bir yapılan geleneksel “Dostluk Yemeğinde” konuştu.

“Standardımız tolerans veya müsamaha değil; kabul etmektir” diyen Lekoviç, “Mücadele İslam ile Batı arasında değil; mücadele uygarlık ile barbarlık arasındadır. Bu dünyada bizim vazifemiz, ilahi şefkat ve merhameti yansıtmaktır. Her renk, din ve dilden insan olan bu salon tam da Amerika’yı yansıtıyor! Misyonumuz basit: insanları bir araya getirmek için bahane bulmak!” dedi.

Zaman zaman Kuran’dan ayetlerde aktaran konuşmacı Hucurat Suresi 13. Ayet üzerinde durdu, “Allah bizi bir erkek ile bir kadından yarattı ve (birbirinize karşı soy ve renginizle övünesiniz, birbirinize düşman olasınız diye değil, bilakis) birbirinizi (karakter ve kabiliyetlerinizle) tanıyıp kaynaşasınız (ve dostane sosyal münasebetler içinde yardımlaşasınız) diye ayrı kavimler ve kabileler haline getirdi” dedi.

Leković yeni bir kelime de türetti: Cris + Oportunity = crisortunity (Kriz + Fırsat = Krisat).

Edina Lekovic 20 yıl önce başörtüsü takmaya başlamış. Markette, sokakta bazen kendisine başörtüsü veya inancıyla ilgili soru soranlar çıkıyormuş. Lekovic önyargılı sorulara karşı kendi vecizesini geliştirmiş, “Faraziye soruları değil merak soruları sor!”

Konuşmayı dinleyenlerden Haham Susan Lippe takipçileriyle şu tweeti paylaştı: Hepiniz çok etkileneceksiniz! Ben bu akşam “Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı”ından biriyle karşılaştım.

Edina Lekovi1“İNSANLIK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞANLAR  VE ÇALIŞMAYANLAR”

Programın başında halktan biri çıktı sahneye. Konuşurken duygulanıp ağlamaya başladı, bir müddet konuşamadı. Bu kişi Bastrop kasabasında kül olan evinin yerine Austin Türk Amerikan toplumunca Embrace Relief Vakfı vesilesiyle sıfırdan evi yaptırılan Amerikalı Dennis Moninger idi.

İki evladıyla sokakta yaşamaktan kurtulan baba şunları söyledi, “65 yıllık hayatımda öğrendiğim şey, dünyada iki tip insan var, ‘İnsanlık için birlikte çalışanlar, bir de çalışmayanlar.’ Ben bu akşam, insanlık için çalışanlarla dolu bir salonda olma ayrıcalığı yaşıyorum!”

Konuşmacı ile birlikte duygulanan bazı dinleyicilerin de mendil kullandıkları görüldü.

Ardından sahneye gelen Diyalog Enstitüsü kurucusu ve Austin Şube Başkanı Dr Güner Arslan, “Özetle Müslümanlar, mağdurlar için para topladılar ve Teksas’ın kalbinde onlara bir ev inşa ettiler. Hep beraber bir araya gelip, enerjimizi hepimizin hemfikir olduğu böyle güzel şeylere harcamak varken, neden birbirimizi hor görmek veya mücadele etmekle tüketelim?” dedi.

RENKLİ GECE

Programın sunuculuğunu bölgenin en çok dinlenen radyosu KUT spikeri Jennifer Stayton yaptı.

Programın şeref konuşmacıları Milletvekili Elliot Naishtat, hukukçu ve yazar Jim Harrington’u sahneye eski senatör Gonzal Barrientos ve hakim Jan Soifer davet ederek ödüllerini takdim ettiler.

Her iki konuk da, Anadolu izlenimleri, Türkiye Amerika ilişkileri, Amerika’daki Türk topluluklarının ülkeye katkıları ve bu günlerde Türk demokrasisinde yaşanan problemleri ele alan birer konuşma yaptılar.

Yemekte Aşk-ı Meşk Grubu canlı Türk müziği icra ederken, sanatçı Seher Doğan tarafından geleneksel Türk sanatı ebru uygulamaları gerçekleştirildi.

Ebru (Marbling) sanatını ilk kez gören bir Amerikalı bir konuk hayretini, “Müthiş, bu inanılmaz! Bunu nasıl yaptığınızı bana da öğretin!” sözleriyle ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.