Dayton’da yaşayan Ahıska Türkleri büyük sürgünü ve şehitlerini andı

Dayton’da yaşayan Ahıska Türkleri büyük sürgünü ve şehitlerini andı

 

01ohiodaytonahiskaAmerika Birleşik Devletleri’nde 10.000’e yakın Ahıska’lı yaşıyor. Bir çok eyalete dağılmış bir şekilde yaşayan Ahıskalılar çalışkanlıkları ile göç ettikleri yerlerdeki insanların takdirini toplamaya devam ediyor. Ohio’lu Ahıskalılar, özellikle Dayton şehrini adeta küçük bir Ahıska köyü haline getirmiş.

 

Ahıska ve Türkiye ile ilgili her etkinliği yaşayan ve yaşatan Dayton Ahıskalıları bu sefer de 69 yıl önceki büyük sürgünü andı.

 

Şehitlerini ve sürgünleri unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söyleyen Amerika Ahıska Türk Derneği (AATS) Yönetim Kurulu Başkanı Cumali Habibov, “Aynı zamanda gençlerimizin de dinimizi, dilimizi ve kültürümüzü unutmaması için büyük çaba harcıyoruz” dedi.

 

Programda, Yasin-i şerifler, hatim duaları ve salavatlar Türk ve Ahıskalı imamlar tarafından okundu. Yaşlıların hatıralarını paylaştığı bölümde ise salonda bulunan hemen herkesin gözleri yaşardı. 69 yıl gecmesine rağmen, büyük Ahıska sürgünü ve sürgünden arta kalan acılar hala dimağlarda taptaze.

 

Sovyetler Birliği’nde (SSCB) 15 Kasım 1944’de Gürcistan’dan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’a yük vagonlarıyla sürgün edilen Ahıska Türklerinin, 69 yıldır anavatanları olan Gürcistan’a dönme ve haklarını geri alma çabaları devam ediyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.