ATS kitap kulübü, New York’ta İstanbul ve Orhan Pamuk severlerini buluşturdu.

ATS kitap kulübü, New York’ta İstanbul ve Orhan Pamuk severlerini buluşturdu.

American Turkish Society (ATS)’nin 15 Kasım 2012, perşembe akşamı, Columbia Üniversitesi’ne ait Middle East Institute’de düzenlediği kitap kulübünde Orhan Pamuk’un “Museum of İnnocence” adıyla İngilizce’ye çevrilen  kitabı tartışıldı. Programı, Nobel ödüllü film yönetmeni Elia Kazan’ın eşi olması kadar “Halide’s Gift” adlı kitabındaki başarısı ile de tanınan Frances Kazan yönetti.

Kitaptan kısa bölümler okunarak yapılan fikir alışverişleri ve birbirini açan tartışmalar farklı görüşlerin ortaya atılması ile oldukça canlı geçti.

Programın sonunda Zaman Amerika’ya konuşan Frances Kazan, “Orhan Pamuk’un İngilizce’ye çevilen tüm kitaplarını beğeniyle okudum ancak ‘İstanbul’ ve ‘Museum of İnnocence’ adlı kitaplarını iki kez okudum çünkü her ikisi de bana 1984’de Elia ile gittiğim İstanbul’u hatırlatıyor. Maalesef, daha sonraki gidislerimde aynı İstanbul’u bulamadım. Özlediğim istanbul’u anlattığı için Orhan Pamuk’a müteşekkirim. Ayrıca, bu romanın dokusu çok etkileyici. Öykü inanılmaz bir şekilde katmanlanmış.” dedi ve İngilizce çevirisinin de çok başarılı olduğunu vurguladı. Kazan, ayrıca romanın başarılı kurgusu kadar “her hayat önemlidir” mesajının da önemine dikkat çekti.

ATS Program sorumlusu, Doğa Kayalar Polat ise programa olan ilgiden ve katılımdan memnun olduklarını gelecek kitap kulübü toplantısının Şubat ayında yapılacağını belirtti.

2006 senesinde kurulan ATS kitap kulübü, Türkiye’nin tarihi, kültürü, dünya ile ilişkileri ve güncel olayları ele alan kitapların seçildiği programlarında, Türk ve yabancı yazarlar tarafından kaleme alınmış ve çeşitli kitaplara yer vermektedir. Kitaplar, eleştirmenler, akademisyenler ve -mümkün olduğunda yazarların kendilerinin yer aldığı- moderatörler eşliğinde tartışılmaktadır. Bugüne kadar tartışılan kitaplar arasında Frances Kazan’ın “Halide’s Gift,” Yaşar Kemal’in “Memed, My Hawk (İnce Memed),” Kurban Said’in “The Girl from the Golden Horn,” Louis de Bernieres’in “Birds Without Wings,” Orhan Pamuk’un “Snow (Kar),” Elif Safak’in “Bastard of İstanbul (Baba ve Piç)” yer almaktadır.

ATS 1949 senesinde kurulmuş, Türk-Amerikan ilişkilerini ve iki ülke arasında karşılıklı anlayışı geliştirmek amacıyla ABD’de faaliyet gösteren en eski sivil toplum kuruluşudur. Kurum ve programları hakkında bilgi almak için www.americanturkishsociety.org sayfasından faydalanılabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.