Atlantalılar Amerikalı büyükelçiden ‘Afrika’da Hizmet’i dinledi

Atlantalılar Amerikalı büyükelçiden ‘Afrika’da Hizmet’i dinledi

Atlanta’da faaliyet gösteren Atlantik Enstitü Perşembe akşamı İstanbul Kültür Merkezi’nde “Afrika’da Hizmet ” isimli bir seminer düzenledi.

Konuk konuşmacı 37 yılını ABD Dışişleri Bakanlığı Doğu Afrika İlişkileri Departmanı Direktörlüğü ve çeşitli ülkelerde ABD Büyükelçisi olarak görev yaparak geçirmiş olan Dr. David Shinn oldu.

Program konuklara akşam yemeği ikramıyla başladı. Dr. Shinn yaptığı konuşmada HizmetHareketi’nin Afrika ülkelerindeki konumu ve işleyişini anlattı.

“Bütün Afrika ülkelerine Türk hükümeti elçiliklerinden önce giden Türk okulları Afrikalılar tarafından sahiplenildi. Fethullah Gülen ya da Hizmet derseniz veliler dahil ‘O kim’ derler. Oradaki okullar Türk okulları olarak tanınıyor ve seviliyor. Okullar Gülen’i değil Türkiye’yi tanıtıyor.Afrika ülkelerinde hiçbir hükümet kapatılma çabalarına onay vermiyor. Hatta okulların bulunduğu çevrenin ileri gelenleri çocuklarını hala bu okullara gönderiyor” diyen Dr. Shinn, ayrıca okullardaki burs imkanlarına da değindi.

Afrika’daki hükümetlerin Türkiye ile kötü ilişkilere girmek istemediklerini ancak kendilerine ne yapılması gerektiği konusunda da karışılmasından hoşlanmadıklarını belirten Shinn, bu yüzden sadece 1 okul kapatıldığını ancak onun da kısa bir süre sonra tekrar açıldığını söyledi. “Afrika’daki bütün ülkelerde Türk okulu var. Hatta bazılarında birden fazla var. Türk okulları oralara Türk hükümeti elçiliklerinden daha önce gitti. Kıtada sadece 39 elçilik varken bütün kıtaya dağılmış 100 ün üzerinde Türk okulu var” diyen Shinn, ayrıca okulların, bulundukları ülkelerin eğitim müfredatını kullandığını ve o ülkenin resmi diliyle eğitim verdiğini  bunun yanında Türkçe de öğrettiklerini sözlerine ekledi.
0P5A8560
Program sonunda özellikle Amerikalı katılımcıların yoğun sorularını cevaplayan Shinn ayrıca okuyucuları için kitaplarını imzaladı.

Başkent Washington’da Afrika’yı en iyi bilen diplomatlardan biri olarak gösterilen Prof. Dr. David Shinn, ABD’nin Lübnan, Kenya, Tanzanya, Moritanya, Cameroon ve Sudan büyükelçiliklerinde görev yaptı. Shinn, Etiyopya ve Burkina Faso’da ABD Büyükelçisi görevini yürüttü. 2001 yılından bu yana George Washington Üniversitesi’den Uluslararası İlişkiler Profesörü olarak görev yapan Shinn, Afrika’da Hizmet Hareketi’nin faaliyetlerini anlatan kitabı ve Afrika konulu kitapları ve makaleleri bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.