Arizona, yardıma muhtaç çocuklar için ‘sanat’ diyor

Arizona, yardıma muhtaç çocuklar için ‘sanat’ diyor

Arizona merkezli Kültürlerarası Diyalog Vakfı (Foundation for Inter-Cultural Dialogue) ile Kriz Bakımevi’nin (Crisis Nursery) ortak girişimi olan Cherishing Sanat Girişimi (Cherishing Arts Initiative) resim yarışması düzenliyor. Girişim eyalet çapında ilk kez düzenlediği 10-17 yas grubu çocuklararası yarışmayla evsiz, yardıma muhtaç ve istismar edilmiş çocuklara karşı duyarlılığı artırmayı hedefliyor.

Bu yıl ilk kez düzenlenen projede vakıf,  yardıma muhtaç çocuklar için kurulmuş Arizona eyaletinin en büyük yardım kuruluşu Kriz Bakımevi ile hareket ediyor. Ekim ayında başlatılan projenin, resim yarışmasının ardından yarışmanın kazananlarının ödüllendirileceği güzel bir Gala ile Nisan ayında tamamlanması bekleniyor. Bu sure zarfında okullarla işbirliğinin yani sıra, çeşitli medya programları ve reklamlarla da duyarlılığı artırmayı hedefleyen vakıf şimdiden bini aşkın okula ulaşmış durumda. Geçtiğimiz hafta sonunda yapılan tanıtım pikniği ile başlayan toplumsal buluşmaların Gala tarihine kadar düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Toplumun hemen her kesimiyle de bir araya gelmeye çalışan kurum yetkilileri, hedeflerinin içinde yaşadıkları toplumun bir parçası olarak Türk Müslüman kimlikleriyle başlattıkları bu girişimin, herkes tarafından benimsenmesi ve çözüme katkı sağlayabilmesi olduğunu ifade ediyor.

sanatBugüne kadar yardıma muhtaç çocuklar için yapılan faaliyetlerin genellikle yardım amaçlı kampanyalardan öteye gitmediğini bildiren vakıf yetkilileri, ilk kez böyle bir proje ile “yardıma muhtaç olmayan” çocuklarda da bu bilincin artırılmasının hedeflendiğini söylüyor. Kurum bu sayede hem kısa vadede hem de uzun vadede kalıcı bir çözüme katkıda bulunmayı hedefliyor.

Proje çok yeni olmasına karşın özellikle siyasilerden çok olumlu tepkiler almaya başlamış bile. Gerek demokrat, gerek cumhuriyetçi milletvekillerinden destek alan projeye en büyük destek ise Arizona Dışişleri Bakan’ı Michele Reagan’dan gelmiş. Projeyi desteklediğini belirten Reagan, nisan ayında düzenlenecek olan Gala’ya ev sahipliği yapmayı kabul etmiş. Birçok siyasi ve seçilmişlerin katılımının yani sıra spor ve sanat camiasından da birçok ismin katılması bekleniyor. Gala’da yapılacak açık artırma ile seçilmiş eserlerin satılması planlanıyor. Buradan sağlanacak gelirin de yine Kriz Bakımevi Vakfına bağışlanması planlanıyor.

Projenin en önemli ayağı olan çocuklar da düşünülmüş. Yaşlarına göre 3 farklı kategoride dereceye giren çocuklara PlayStation 4 ve hediye kartları verilmesi planlanırken, teşvik eden öğretmenlerin de ödüllendirilmesi hedefleniyor.
Arizona’da yaklaşık olarak 30 bin yardıma muhtaç çocuk bulunuyor. Sadece geçtiğimiz 6 ay içinde Yardıma muhtaç çocuklar için kurulan acil yardım hattına yapılan arama sayısı 32 bin. Bütün bunlarla birlikte Arizona eyaleti mevcut çocuklar için yapılan yardımlar açısından ülke genelindeki 50 eyalet arasında 45. sırada.
Bunların yanında ülke genelindeki istatistikler ve yardıma muhtaç çocukların durumları hiç açıcı değil. İşte bazı çarpıcı istatistikler:

  • Evsiz çocukların yaş ortalaması 9 yaşına kadar gerilemiş durumda
  • Aile içi şiddet evsiz çocuklar için en önemli neden
  • Her üç evsiz çocuktan birisi kalıcı zihinsel problemlerle savaşmak durumunda kalıyor
  • Her iki evsiz çocuktan biri, depresyon veya panik atak sahibi
  • Her üç çocuktan birinde ileri davranış bozuklukları görülüyor
  • Evsiz çocukların yüzde 45’i okula düzenli devam edemiyor
Write a comment

3 Comments

  1. M Fatih February 5, 12:50

    Amerika’nın en büyük problemlerinden birini bu şekilde dile getirmek çok güzel bir proje. Özellikle Turkish American insanların bu ülkenin problemlerine diğer kurumlarla ortak programlar yaparak eğilmesi takdire şayan. Tebrikler…

  2. zeynep February 5, 17:07

    Tebrik ederim bu cok degerli bir proje. Allah muvaffak etsin.

  3. Etka February 9, 02:29

    Çalışmalarınızda başarılar diyoruz.

Only registered users can comment.