Amerikalı öğrenciler, olimpiyat finalini Türkçe sundu

Amerikalı öğrenciler, olimpiyat finalini Türkçe sundu

Amerika Güney Batı Eyaletleri Türkçe yarışması Ödül Töreni’nde öğrenciler sergiledikleri performanslarla izleyenleri hayran bıraktı. 

Bu yıl 7.si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları final elemelerinin sunuculuğunu geçtiğimiz yıl yarışmacı olarak katılan Anthony Beltran ile Philip Munoz yaptı. Genç sunucuların akıcı Türkçeleri takdir topladı. Programı Beltran ve Munoz Türkçe sunarken, Amerikan ABC kanalı spikerlerinden Miya Shay da İngilizce sunumları yaptı. Türk dili ve Türk Mutfağı konulu yarışmalara Raindrop Türk Kültür Vakfı’nın 17 Şubesi’nin olduğu şehirlerden öğrenciler katıldı. Dereceler şarkıdan şiire, özel beceriden, folklora  8 kategoride sıralandı.

Program San Antonio Rock Grubu’nun söylediği ‘Elfida’ ve ‘Kağızman’ şarkılarıyla başladı. Brownsville şehrinden geceye katılan 3 öğrencinin gitar eşliğinde icra ettiği ‘Bir Melek Vardı’ isimli eserse izleyicilere duygulu anlar yaşattı.

Al Green 2

Açılış konuşmasını Raindrop Türk Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Okumuş’un yaptığı aktivitede Harris County Şerifi Adrian Garcia da katılımcılara seslendi.

Olimpiyatta Türkçe’nin yanısıra İspanyolca ve İngilizce eserler de seslendirildi. Programda dikkat çeken bazı performanslar şöyle:

San Antonio’dan Victoria Hernandez: “Direniyorum.” Laredo’dan  Mario Cardona: ‘Tek hece aşk’.

Türk dili çalışmalarına desteklerinden dolayı Houston Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Dr. John Roberts Turkuaz Akademisyen ödülüne layık görüldü.

Ege ve karadeniz yöresi folklörüyle seyircileri coşturan Dallas ekibi bu performansıyla Folklor dalında birincilik ödülüne layık görüldü.

Üç ayrı kategorideki Turkuaz ödülleri de gecede sahiplerini buldu. ‘ABD-Türk ilişkilerine Katkı Ödülü’nü 2005’ten bu yana mecliste bulunan ve eyalet Dışişleri Bakanlığı yapan Teksas Milletvekili Henry Cuellar alırken ‘Turkuaz Akademisyen Ödülü’ne Türk dili çalışmalarına verdiği destekten ötürü Houston Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Dr. John Roberts layık görüldü.

 

Dallas Folk Dance

ABC 13 televizyounu Genel Müdürü Henry Florsheim’a ise ‘Türk Kültürünü Medya Alanında Destekleme’ ödülü takdim edildi.

Yarışmada Yetişkinler Kategorisinde dereceye giren isimler ödüllerini Harris County Şerifi Adrian Garcia’nın elinden aldı. Altın madalya New Mexico’dan Sara Smith’e, gümüş madalya Texas’dan Xueyan Wang’a, bronz madalya ise Houston’dan Alesia Stewart’a gitti.

Programın amacını, “Değişik kültürleri ve dilleri genç nesillere tanıtırken ülkemizin zengin kültürünü Amerikalı dostlarımızla paylaşmak” diye aktaran Raindrop Türk Kültür Evi Başkanı Mehmet Okumuş sözlerine şöyle devam etti: “Programda Türk folklor dansları, Türk müziği ve Türkçe şiirlerin yanı sıra, İspanyolca ve İngilizce şarkılar ve Çin kültürünün sergilendiği Çin Yılan dans gösterileriyle Kamboçya dans ekibinin gösterilerine yer verdik. Çok kültürlülüğü benimsemiş Amerika’nın Houston şehrinde bu programa sahip çıkan ABC 13 televizyonu başta olmak üzere Houston Üniversitelerine, Houston Community College’a, Austin Üniversitesine, Kuzey Amerika Üniversitesi’ne, Türk Hava Yolları’na, Türkiye Tanıtma Bakanlığı Turizm Müşavirliğine, Houston Havacılık Sistemine, Herman Memorial Hastaneler Sistemine ve Wallis State Bank’a ve tüm sponsorlarımıza, bölgemizde yaşayan Türk Amerikan halkları adına teşekkürlerimi sunuyorum.”

 hosuFederal milletvekilerinden Henry Cuellar, Al Green ve Shelia Jackson Lee, eyalet vekillerinden ise Dr Alma Allen ve Gene Wu, Houston Türk Başkonsolosu Cemalettin Aydın, Houston Belediye Encümeni Mike Laster, Harris County Sheriff Adrian Garcia konuşmaları ve verdikleri ödüllerle programa renk kattılar.

Bu arada programın sunuculuğunu Türkçe olarak yapan Philip Munoz, ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan’a benzerliği ile dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.