Amerikalı akademisyen: Türk okulları sadece dostlukla irtibatlıdır

Amerikalı akademisyen: Türk okulları sadece dostlukla irtibatlıdır

ABD’nin Staten Island şehrinde faaliyet gösteren Türk Kültür Merkezi’nin (TCC) düzenlediği ‘7. Dostluk Yemeği ve Ödül’ töreni büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Törene katılan ana konuşmacı St John’s Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Robert Fanuzzi, Türk okullarının ‘sadece dostlukla irtibatlı’ olduğunu söyledi.

Dünyada dostluk ve barışı istediklerini ve bunun “güneşin doğuşu” ile kendi kendine gelemeyeceğini söyledi. Dostluk ilişkilerinin kurulması için Fanuzzi, “Dışarı çıkıp (insanlarla iletişime geçip) ve bunu almalıyız” dedi. Daha önce dostluk ilişkilerinin kolay olduğunu ancak bu düşüncenin daha sonra doğru olmadığının farkına vardığını anlatan Prof. Fanuzzi, “Kesinlikle benim bu akşam söylemek istediğim eğitim taahhüdümüz şudur; yapmamız gerekenler var. Biz değilsek kim? Şimdi değilse ne zaman? Şayet bunlar için çok kötü bir zamansa, bu akşam dünya çapındaki insanların açı çekmesi ile ilgili rolümüzü ve amacımızı genişletmemiz lazım. Bizi ağırlayan TCC, dünya çapındaki arkadaşları ve hepimiz uluslararası yardım çalışmalarına şahit oluyoruz” dedi.

TCC’nin yaptığı etkinlikleri için ‘gurur duyuyorum’ diyen Fanuzzi, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Türkiye’de yeni bir eğitim modeli oluşturduğunu anlattı.

staten island2Okumaya ve insanların birbirlerini eğitmeye dayalı modelin önce Türkiye’deki okullarda başladığını dikkat çeken Fanuzzi, “Daha sonra bu okullar dünya geneline yayıldı. Bu okullar sadece dostluk ile irtibatlı ve dostlarını desteklemeye dayalı. Uluslararası bir şifreleri olmadı. Sadece dostlukları oldu. Bu harika bir konsept” diye konuştu.

Türkiye’deki okulları ve üniversiteleri gezdiğini katılımcılarla paylaşan Amerikalı akademisyen yıllardır New York şehrinde sivil hayatın içinde olduğunu ama Staten Island’taki farklı dostlukların olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr Fanuzzi, “Yemeğe katılanların hepsi biliyor ki el sıkışmak bir toplumu oluşturur. Ama TCC tarafından çağrılırsanız, küresel çapta bir el sıkmış oluyorsunuz. Bu el sıkışma barışa giden yoldur. Bu akşam burada birlikteyiz çünkü ABD’de yaşayan Türk insanı, eğitim ile daha iyi bir dünya imar edileceğine inanıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr Fanuzzi, TCC ile birlikte Haiti’ye yaptığı ziyareti paylaşarak oradaki muhtaç insanlara yapılan yardımları anlattı.

Törende ‘Dostluk Ödülü’ Staten Island iyi bir eğitimci olarak bilinen Dr. Al Curtis Jr. ile Dr. Aurelia Curtis’e verildi. Dr. Al Curtis yaptığı konuşmada, TCC’nin bölgede yaptığı faaliyetlerin dostluk için çok büyük önem taşıdığını belirterek övgülerde bulundu.

“Toplumu Kuvvetlendirme Ödülü” New York Senatörü Andrew J.Lanza ve New York Milletvekili Michael Cusick’e verildi.staten island

Milletvekili Cusick, TCC’nin adada oynadığı rolün önemini anlattı. TCC’nin sadece Türk toplumuna yönelik faaliyet göstermediğini bunun yanında ‘Türk toplumu ile Staten Islan toplumu arasında bir köprü’ oluşturduğunu söyledi. TCC’nin faaliyetlerde dostluk ve barışı amaçladığına dikkat çeken Cusick, “Sandy kasırgası sonrası bölgede zarar görmüş insanlara TCC büyük yardımlarda bulundu. Her zaman toplumla irtibatlı bir şekilde faaliyet gösteriyor. Tebrik ediyorum” diye konuştu.

‘Dinlerarası Diyalog Ödülüne John O’Hara layık görüldü. O’Hara, dostluk amacıyla hareket eden TCC’yi tebrik etti.

Eğitimde Liderlik Ödülü, adada 2025’e kadar 30 bin öğrencinin üniversiteli olması için oluşturulan koalisyona desteklerini açıklayan College of Staten Island, St John’s Üniversitesi ve Wagner College ile Porth Richmond, New Dorp, SI Techniacal,Ralph Mckee liselerine verildi.

Adanın meşhur Hilton Oteli’nde düzenlenen etkinliğe ilgi büyük oldu.  Katılımcılara hoş geldiniz konuşması yapan TCC Staten Island direktörlerinden Zafer Durmaz, farklı kültürlerden insanların organize ettikleri gecede bir araya gelmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu  söyledi.

Ödül töreni öncesi sanatçı Emir Vahap’ın ‘Sufi Müzik Konseri’ katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.