Amerikalı aile, dostlarını iftar sofrasında ağırladı

Amerikalı aile, dostlarını iftar sofrasında ağırladı

Rahmet ve bereket ayı Ramazan, Müslümanlar için dayanışmanın ve bir araya gelmenin zamanı. Bu mübarek ay süresince dünyanın dört bir yanında Müslüman aileler dost ve akrabalarını evinde misafir eder, yemeklerini, sofralarını paylaşır. Amerika’da ise son dönemde farklı bir deneyim yaşanıyor. Amerikalı aileler dostlarına kendi evlerinde iftar daveti veriyor. Rumi Forum Başkanı Emre Çelik’in anlattığına göre, ilk teklif Amerikalı dostlarından gelmiş.

 

012ameriftarEv sahibi, Prof. Donald Daniel, Başkent Washington’un saygın eğitim kurumlarından Georgetown Üniversitesi’nde Uluslararası ilişkiler Uzmanı. Eşi gibi profesör olan Betty Daniel ise aynı Üniversitede İşletme Fakültesinde görev yapıyor.

 

Donald Daniel, uzun yıllardan bu yana Müslüman ve Hristiyan toplumları arasında daha fazla diyalog kurulması gerektiğine inanıyor. 11 Eylül saldırları ile bunun önemini bir kez daha anladığını söylüyor. 11 Eylül’ün ardından Müslüman toplumuyla yakın ilişkiler kuran Daniel, o dönemde Rumi Forum ile tanışmış. Birçok kez de Türkiye’ye gitmiş.

 

 

“BİZ DE İFTAR VEREBİLİR MİYİZ?”

 

Müslümanların dini yaşayışlarına özellikle de Ramazan ayına ayrı bir ilgi gösteren Daniel, bu yıl ilk kez evinde iftar yemeği vermeye karar vermiş. Kendi kendine ‘Niye sadece Müslümanlar iftar yemeğinde bir araya gelsin ki?’ diyerek bu kararı verdiğini söyleyen Daniel, daha sonra bu düşüncesini Rumi Forum Başkanı Emre Çelik’e açmış ve onu da yemeğe davet etmiş. İftar yemeğini hazırlayan Betty Daniel, her zaman çok inançlı biri olduğunu ifade ediyor. Eşinin kendisine böyle bir teklifle geldiğinde çok mutlu olduğunu ve evinde iftar yemeği vermekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getiriyor.

 

Donald ve Betty Daniel çifti Başkent Washington’ın hemen dışında sakin bir bölgede bulunan evlerinde misafirlerini013ameriftar ağırlıyor. Yemekler Müslüman inançlarına göre seçiliyor. Özellikle pişirilen tavuğun helal olmasına özen gösterilmiş. Vaktin girmesiyle Emre beyin telefonundan yükselen ezan sesi evi kaplıyor. Ezan hep birlikte dinleniyor. Betty Daniel, ilk olarak bardaklara doldurduğu çorbaları ikram ediyor misafirlerine. Çorbalar içildikten sonra Müslüman inanışına uygun Amerikan tarzı sofraya geçiliyor.

 

Daniel çiftinin misafirleri arasında tek Müslüman, Rumi Forum Başkanı Emre Çelik. Diğer misafirler Washington merkezli yayın yapan The Globalist adlı digital derginin Genel Yayın Yönetmeni Stephan Ritcher ve eşi Terri Langston ile Avukat dostları Ralph Winnie.

 

İFTARIN KONUKLARI DA AMERİKALI

 

Stephan Ritcher ve Terri Langston çifti de Daniel çifti gibi inançlararası diyaloga önem veriyor. Eşinin başında olduğu dergide editörlük yapan Terri Langston, Hristiyan bir aile olarak başka bir Hristiyan dostları tarafından

014ameriftariftar yemeğine davet edilmelerinin harika bir duygu olduğunu ifade ediyor. Yemeğin kültürlerarası ve inançlararası diyalog çabasının bir parçası olduğunu belirterek dünyanın buna ihtiyacı olduğunu dile getiriyor.

 

Rumi Forum, ABD’nin çeşitli bölgelerinde ve şehirlerinde bu ve benzeri onlarca aile ve dernek iftarları düzenliyor. Misyonlarının yeni diyalog projeleriyle farklı toplumları biraraya getirmek olduğunu ifade eden Rumi Forum Başkanı Emre Çelik, Ramazanı da diyaloga ve önyargıyı aşmaya bir vesile olarak değerlendirdiklerini söylüyor.

 

Son yıllarda yabancı dostlarının ‘Sadece Müslümanlar mı Ramazan ayında evlerini misafirlere açacak? Biz de iftar vermek istiyoruz.’ diyerek kendilerine geldiğini belirten Çelik, bu tür gelişmelerin kendilerine gurur verdiğini dile getiriyor. Çelik, “Bakın bir Amerikalı ev sahibi, diğer Amerikalı misafir ve Türk dostlarıyla birlikte ezan dinleyerek iftar yaptılar. Onlara minnettarız.” ifadelerini kullandı. 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.