ABD’li minikler, yaz kampında barış içinde birlikte yaşamayı öğreniyor

ABD’li minikler, yaz kampında barış içinde birlikte yaşamayı öğreniyor

ABD’de farklı dinlerden ilköğretim çağındaki 50 çocuk, ‘Dinlerarası Barış Kampı’nda (Interfaith Peace Camp) bir araya gelerek birlikte barış içinde yaşamayı öğreniyor.

Tüm dünyada savaş, yıkım ve göçlerin yaşandığı, aynı dinden insanların bile birbirine düşman olduğu günümüzde Amerika’da örnek bir eğitim projesine imza atıldı.

Teksas eyaletinin başkenti Austin’de, Raindrop Türk Kültür Merkezi’nin de destek verdiği organizasyonda farklı dinlerden çocukların buluşmasıyla “Dinlerarası Barış Kampı” düzenlendi. Bir hafta süren kampta farklı dinlerden öğretmenler gönüllü olarak çalıştı.

Müslüman, Hıristiyan ve diğer dinlerden ilköğretim 5. sınıf seviyesine kadar çocuklar, farklı inançlardan da olsa bir arada barış içinde yaşanabileceğini, ortak paydada buluşulabileceğini grup çalışmaları ve aktiviteleriyle ortaya koydu. Çocuklar, performanslarıyla geleceğin dünyasında bir gün barış ve huzurun sağlanabileceğine dair ümit oldu.

ÇOCUKLARIN KÜÇÜK YAŞTA DİĞER DİNLERE SAYGI ANLAYIŞINI KAZANMALARININ ÖNEMLİ

Yapmaya çalıştıklarının farklı dini inanışlara sahip ya da bir inanca bile mensup olmayan çocukları biraraya getirip birlikte barış ortamı sağlama olduğunu aktaran organizatör Rahibe Christal McCormick, “Kampın gerçekleşmesindeki amaç çocuklara daha küçük yaşlardan itibaren herkesin aynı inanca sahip olmadığı ama buna rağmen birlikte barış içerisinde yaşayabileceklerini ve arkadaş olabileceklerini anlatabilmektir.” dedi.

Müslüman Hıristiyan ilişkileri üzerine doktora yapan McCormick, “Dinlerarası diyalog çalışmaları genellikle yetişkinlere yöneliktir; onları baz alır ama biz çocukların küçük yaşta diğer dinlere saygı anlayışını kazanmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu nedenle bu kampı düzenledik. Umuyorum tüm bunlar bu çocukların içinde ergenliklerine dogru büyüyen bir barış tohumu olacak.” ifadesini kullandı.

Gönüllü öğretmenler de çocukların, farklılıkları olsa da birlikte oynayabilecekleri ve barış içinde yaşayabileceklerini gördüklerini söyledi.

Eğitmenlerden Emine Bozdoğan, Türk toplumu olarak kampa katıldıklarını ve program süresince yapılan aktivitelerle geleceğin genç dimağlarına barış ve kardeşlik tohumları ekildiğini söyledi. Farklı dinlerden çocukların ortak bir paydada buluştuğuna dikkati çeken Bozdoğan, “Yetişkinler olarak da veliler ve diğer gönüllü öğretmenler arasında hoş bir diyalog atmosferi yaşandı. Biz gönüllü Türk aileler olarak bu programdan çok memnun kaldık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.” diye konuştu.

ABD’Lİ VELİ: ÇOCUKLARIMIN FARKLILIKLARDAN KORKMAMASINI İSTİYORUM

Farklı dinler hakkında bilgi edinmelerini istediği için kampa çocuğunu getirdiğini söyleyen ABD’li bir veli, “Amerika’da insanlar tanımadıkları ya da bilgi sahibi olmadıkları şeylerden korkuyor. Bu yüzden dünyadaki diğer dinler ya da kültürler hakkında çocuklarımın bilgi sahibi olmalarını istiyorum. Böylece hayatları boyunca farklı din ya da inançların beraber barış içinde yaşayabileceğini anlarlar ve farklılıkların korkulacak değil, takdir edilecek değerler olduğunu bilirler.” şeklinde konuştu.

Kamptaki tecrübesini “Dinleri ve inançları ne olursa olsun herkese eşit davranılması gerektiğini öğrendim.” şeklinde özetleyen Amerikalı bir öğrenci, “Benim için çok güzel bir tecrübe oldu. Cok şey öğrendim” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.