Zeybekci: ABD ile hiç ekonomik ortak olmadık

Zeybekci: ABD ile hiç ekonomik ortak olmadık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Biz ABD ile bugüne kadar hep stratejik ortak olduk, dost iki ülke olduk. NATO’da müttefik olduk. ABD ile hiç ekonomik ortak olamadık. ABD bizimle ekonomik ortaklığa gelince başka ülkelerle oldu.” dedi.

Zeybekci, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile ‘Ortak Tutum ve İşbirliği Protokolü’ anlaşmasında gazetecilerin sorularını cevapladı. “AB ve ABD ile ikili görüşmenizde herhangi bir somut adım beklentiniz var mı?” sorusu üzerine Zeybekci, bakanlık olarak ilk gündem maddelerinin Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) olacağını kaydederek; “Bu süreçte ABD ve Türkiye’nin izlemesi gereken yol. Biz ABD ile bugüne kadar hep stratejik ortak olduk, dost iki ülke olduk. NATO’DA müttefik olduk. ABD ile hiç ekonomik ortak olamadık. ABD bizimle ekonomik ortaklığa gelince başka ülkelerle oldu. Son dönemlerde rahatsız olduğumuz bazı şeyler var. Anti damping soruşturmalarında Türkiye’yi rahatsız eden gelişmeler var. Biz kendilerini de bu konuda uyardık Türkiye’ye anti damping soruşturmalarıyla Türk ürünlerine eğer bir rakamıyla bir engel koyarlarsa Türkiye olarak biz ABD’ye üç rakamı ile onlara engel koyacağız.” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE TTIP ANLAŞMASI İÇİNDE OLMAZSA NEGATİF SONUÇLAR OLABİLİR”

“AB ve ABD arasındaki ticaret anlaşmasında Türkiye’ye çok ciddi yaptırımları da olması bekleniyor. Bunun için bir yol haritası var mıdır?” sorusu üzerine Nihat Zeybekci, ABD ile AB’nin TTIP anlaşmasını bitirip yürürlüğe girmesiyle Türkiye eş zamanlı bir serbest ticaret anlaşması veya TTIP anlaşması içinde olmadığı zaman bunun Türkiye’ye negatif sonuçları olacağını ifade etti ve “Türkiye’ye nasıl etkisi olur? Yani ABD‘nin AB ile imzalamış olduğu TTIP anlaşması sebebiyle gümrük birliği kapısından aynı şekilde tüm bu ürünlerde sınırsız şekilde girme hakkı elde ederse Türkiye’ye sadece gümrük birliği kapsamındaki bir ekonomik ve ticari istilada diyebiliriz. Böyle bir şey olursa bunu daha önce açıkladık. Türkiye için gümrük birliğinin sürdürülemez haline gelmesini hiç istemiyoruz. Türkiye2nin böyle bir olumsuzlukla ilgilenmesi alternatifinin değerlendirmiyoruz. Kendi değerlendirmemizi yaptık. Elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Geldiğimiz bu noktada gerek ABD’nin yani bu süreci Türkiye’yi devamlı bilgilendirmesi bir süre sonra Türkiye’ye rıhtımlama ile ilgili bir formül üzerinde de konuşuyoruz. ABD’nin gümrük birliği anlaşması ile Türkiye’ye girmesini engelleme gibi alternatifler üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

“AKDENİZDE ÇIKAN GAZ REZEVRLERİ ORTAK KULLANILMALI”

“Akdeniz’de yapılan doğalgaz aramaları var. Rum tarafından ciddi eleştiriler geliyor. Hak iddiaları oluyor. AB bakanlığının bu konu ile ilgili çalışmaları var mı?’ Sorusu üzerine AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bununla ilgili haberler var bunun hangi boyutlarda olduğunu saptamak kolay olmadığını hatırlatarak “Ancak önemli gaz rezervlerinin olduğu yönünde iddialar var. Adanın tamamına ait olan bu kaynakların sadece bu kaynakları Güney Kıbrıs yönetimi tarafından kullanılmasın kesinlikle karşıyız. Bu hakkaniyete de uymaz. Gerçekten adadaki sürmekte olan Kıbrıs sorunu çözümü müzakereleri de rencide edecek boyutlara varacaktır. O nedenler bu kaynakları ortak kullanılması konusunda ısrarcıyız. Kıbrıs sorunu çözümü için önemli bir unsurdur.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.