Yunanistan’dan kemer sıkmaya ‘hayır’

Yunanistan’dan kemer sıkmaya ‘hayır’

İflasın eşiğindeki Yunanistan’da Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önerdiği kemer sıkma programı için dün yapılan referandumda sandıkların tamamı açıldı.

Sandıktan yüzde 61,31 hayır’ çıktı. ‘Evet’ oyu kullanaların sayısı ise yüzde 38,69 olarak açıklandı. AB yetkilileri, referandumdan ‘hayır’ çıkarsa bunun Yunanistan’ın birlikten çıkacağı anlamına geldiğini söylemişti.

Yunan halkı, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen görüşmelerde Yunanistan’a sunulan kurtarma paketini oylamak için dün sandık başına gitti. Sabah 7.00’de başlayan referandum oy verme işlemi akşam 19.00’da son buldu.

Türkiye saatiyle sabah saatleri sıralarında oyların yüzde 90’ı sayıldığında Yunan halkının yüzde 61’inden fazlası acı reçeteye ‘hayır’ dedi. 5 ay süren müzakerelerde uzlaşma sağlayamayan hükümet, kreditörlerin sunduğu anlaşma önerisini referanduma götürme kararı almıştı. AB liderleri ve yetkilileri, sandıktan ‘hayır’ çıkması durumunda Yunanistan’ın Euro’dan çıkmak zorunda olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Referandum öncesi, Yunan gazetelerinin çoğu ‘evet’ manşetiyle çıkmıştı. Ancak halk, başta Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras olmak üzere hükümet yetkililerinin “AB’ye boyun eğmeyin. Hayır oyu verin.” çağrısına olumlu cevap verdi.

Sandığın rengi belli olur olmaz ilk tepki İspanya’nın SYRIZA’sı olarak kabul edilen Podemos’un lideri Pablo Iglesias’tan geldi. Iglesias, şahsi Twitter hesabından sandıkların yüzde 50’si açıldıktan sonra başlayan Atina’daki kutlama görüntülerini paylaşarak “Yunanistan’da demokrasi kazandı” mesajını yayınladı. Sandıktan ‘evet’ çıkarsa kemer sıkma paketini imzalamaktansa istifa mektubunu imzalayacağını kaydeden Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, “Halkımız 5 yıl boyunca kendisine dayatılan kemer sıkma politikalarına hayır dedi. Biz de 5 ay boyunca halkımızın mantıklı isteğinin duyulması için mücadele ettik. Ne yazık ki kreditörlerimiz müzakereyi kabul etmediler, bize ültimatom verdiler. Halkımız ültimatomu iade etti” dedi.

Varoufakis, ancak kreditörlerle tekrar masaya oturup borçların yeniden yapılandırılmasını talep edeceklerini söylemeyi ihmal etmedi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitri Koutsoubas ise “Hükümetin bu hayır oyunu halk karşıtı politikaları için bir evet oyuna çevirmesine izin vermemeye davet ediyoruz. Hükümet, referandum sonucunu halkımıza yeni acı reçeteler empoze etmek için kullanmaya çalışmasın” açıklamasında bulundu.

Yunanistan anamuhalefet partisi Yeni Demokrasi’nin lideri Antonis Samaras, referandumda ‘evetçiler’ kaybedince partideki görevinden istifa ederken partinin üyelerinden Giorgos Kumutsakos,  “Brüksel’den aldığım son bilgilere göre AB, Yunanistan’ın Eurozone’dan çıkışı planını uygulamaya hazırlanıyor” dedi.

MERKEL ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI YAPTI

Referandum sonuçlarına saygı duyulması çağrısında bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı telefonla arayarak Euro Bölgesi’nin 19 ülkesini Salı günü acil zirveye çağırdı. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Federal Ekonomi Bakanı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, “Çipras, Avrupa ile Yunanistan’ın bir uzlaşmaya varabilecekleri son köprüleri de attı. Çipras, Yunan halkını çaresizliğe sürüklüyor” derken Polonya Başbakanı Ewa Kopacz, “Yunanistan için Euro Bölgesi’ni terk etmekten başka bir yol kalmadı” diye konuştu.
Yunanistan’da şimdi ne olacak?
AB liderleri ve yetkililerinin uyardığı gibi Yunanistan, Euro’dan çıkma riski ile karşı karşıya.

ECB’den şartları daha da sertleştirmesi bekleniyor.

ECB, Yunan bankalarının teminat tahvillerini kırpabilir. Bu yüzden daha fazla teminat göstermek zorunda kalacak olan bankaların iflası söz konusu.

‘Hayır’ın bedeli ülkeye ve ekonomisine bankaların kapatılmasından daha da büyük olacak.

Yunan bankalarına acil finans desteği (ELA) sabit tutulmuştu. Bu aşamadan sonra ECB’deki ittifakın devam edip etmeyeceği bilinmiyor.

Belçika: Referandum sonucu işleri zorlaştıracak

Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt, Yunan halkının önlemler paketine ‘hayır’ demesinin işleri zorlaştıracağını söyledi.

Belçikalı bakan, bununla birlikte Yunan hükümetiyle saatler içinde yeniden müzakerelere kapının açık olduğunu ifade etti.

İtalya: Anlaşma için yeniden harekete geçme zamanı

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentilon, referandumun ardından Yunanistan’la anlaşmaya varmak için yeniden harekete geçme zamanın geldiğini ifade etti.

Twitter’dan açıklama yapan İtalyan bakan, “Fakat Yunan labirentinden, büyümeyen ve zayıf bir Avrupa ile çıkış yok” diye ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.