Yunanistan 1 milyar Euro’yu ödemezse para yardımı yok

Yunanistan 1 milyar Euro’yu ödemezse para yardımı yok

Yunanistan’ın Avrupa Birliği ve IMF ile anlaşmaya varamaması halinde Yunan bankalarının elinde Avrupa Merkez Bankası’ndan kaynak sağlayacak teminat kalmayacak. Yüklü miktarda borcu olan Yunanistan hükümeti, mayıs ayında IMF’ye yapması gereken 1 milyar Euro’luk kredi ödemesi için para bulmaya çalışıyor.

IMF’ye yüklü borç ödemeleri bulunan Yunanistan, kreditörleri ile yeni kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varamazsa, temerrüt riskinden endişe ediliyor. Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, Atina yönetiminin Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürüttüğü ekonomik reform müzakerelerinde anlaşmaya varamaması halinde Yunan bankalarının elinde Avrupa Merkez Bankası(ECB)’ndan kaynak sağlayacak teminat kalmayacağını söyledi.

Euro Bölgesi’nden üst düzeyli bir yetkili ise, “Yunanistan ile görüşmelerde temaslar hızlandı, ancak henüz sonuçtan uzağız. Yunanistan ile görüşmeleri takvime bağlamak tarafların gerilimi tırmandırıcı açıklamalar yapmasına neden oluyor, artık bu yapılmayacak. Euro Bölgesi kurtarma paketinin daha önce uzatılan tarihi haziran sonunda doluyor, Yunanistan ne yapmak istediğine bu tarihe kadar karar verebilir.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın mayıs ayında IMF’ye toplamda 1 milyar Euro’luk ödemesi bulunuyor. Ay sonunda kamuya (devlet memuru, emeklilik ödemeleri) 2 milyar Euro tutarında ödeme yapması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta, Yunanistan Maliye Bakanı’nın IMF’den borç erteleme talep ettiğine yönelik çıkan haberler, hem IMF tarafından hem de Yunanistan Maliye Bakanı tarafından yalanlanmıştı. Yunanistan’ın Euro’dan ayrılmasına yönelik (Grexit) spekülasyonlar artarken; ECB Başkanı Draghi, ECB’nin Yunanistan sorununu aşmak için ellerinde gerekli araçların olduğunu; ECB başkan yardımcısı da, Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin, Euro Birliği’nden çıkmasını gerektirmeyeceğini belirtti.

Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesinde dün yer alan habere göre Noyer, “Bir noktada, Yunan bankalarının acil likidite sağlamak için bile yeterli teminat ortaya koyamayacak olması olasılıklar dahilinde. Bu nedenle Yunanistan’ın derhal şu anki duruma son verip IMF ve Euro Bölgesi ülkelerinin desteğiyle bir program oluşturarak tekrar güveni sağlaması gerekiyor.” dedi.

Yunanistan hükümeti mayıs ayında IMF’ye yapması gereken 1 milyar Euro’luk kredi ödemesi için para bulmaya çalışıyor. Ülkenin yeni mali yardım alabilmesi için ekonomik reformlar konusunda kreditörleriyle anlaşması gerekiyor. ECB tarafından Yunan bankalarının acil likidite yardımı karşılığı teminat olarak gösterdiği menkul kıymetlerden yapılan kesintinin artırılmasını öngören bir tasarı hazırladığı bildirildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.