[YORUM] Amerika hala Türk işadamları tarafından keşfedilmeyi bekliyor

[YORUM] Amerika hala Türk işadamları tarafından keşfedilmeyi bekliyor

Türkiye’de siyasiler hala yüzyıllar önce Amerika kıtasının kim tarafından keşfedildiğini tartışadursun, ABD’deki direk yabancı yatırım miktarı 2,7 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam Amerika ekonomisinin yüzde 16’sına denk geliyor. ABD hala pek çok işadamı tarafından fırsatlar ülkesi ve güvenli bir liman olarak görüldüğünden dünyanın en çok yabancı sermaye çeken ülkesi.

Avrupalı, Hindistanlı, Koreli işadamları dünyanın en büyük ekonomisi ve pazarına akın akın gelirken Türk işadamları neden mehter adımlarıyla hareket eder bilinmez ama bu yüzden pek çok fırsat kaçırdıkları kesin.

Dünyada tüketilen enerjinin yüzde 20’den fazlasını kullanan ABD, enerji sektöründe yeni teknoloji kullanımı sayesinde, enerjide dışa bağımlılıktan kurtuldu. 2012’de en büyük doğal gaz üreticisi olan ülke, 2015 yılında Suudi Arabistan’ı geçerek en büyük petrol üreticisi olmaya hazırlanıyor. Amerika’ya enerji kaynakları satan pek çok ülkeyi zor durumda bırakan bu durum Amerikan ekonomisini oldukça pozitif katkı sağlayacağa benziyor.

Yurt dışından enerji almak için kurulmuş pek çok tesis bugünlerde hummalı çalışmalarla enerji ihracatına hazırlanıyor. Yeni kaynakların taşınması için boru hatları kurulurken LNG tesisleri dönüştürülüyor. Ülkenin kaya gazı rezevlerinin bulunduğu Texas, N.Dakota ya doğru nufus hareketliliğinde artış devam ederken Pennsylvanya’da bulunan en büyük kaya gazı havzasının üretiminin ekonomiye kazandırılması için alt yapı çalışmaları yapılıyor

Enerji kaynaklarının ucuzlaması kimya sektörünü de harekete geçirdi. Sadece 2020 yılına kadar tamamlanacağı ilan edilen 97 tesiste 71 milyar dolarlık yatırımla 1,2 milyon insana iş imkanı sunulurken yıllık 20 milyar dolar ek vergi geliri sağlanacak.

Ucuz enerji imkanlarıyla üretim sağlayan ABD, işçi yoğun olmayan her sektör için imkan sunuyor ve iplik üretiminden demir-çelik sektörüne kadar her üreticimizi dünyanın en büyük pazarında kendine uygun bölgeyi keşfetmeye davet ediyor.

Müteahhitlerimiz dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitlik firması listesinde pek çok başarılı projeler gerçekleştirmiş 30’un üzerinde firmayla temsil edilirken, 2020 yılına kadar alt yapı yenilemeye 3,6 trilyon dolar harcayacak olan bu ülkeye neden gelmez?

 

Celil Yaka

Türki-Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı

cyaka@turkicamerican.org

 

Write a comment

1 Comment

  1. Özgür Karahan January 14, 15:57

    Merhaba
    İletişime geçebilir miyiz?
    0 530 404 5744

Only registered users can comment.