Yellen: Şuan için faiz artışına gerek yok

Yellen: Şuan için faiz artışına gerek yok

Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, uzun süredir sıfıra yakın olan faiz oranlarını şu an için artırmaya gerek duymadıklarını belirtti. Washington’da IMF toplantısında konuşan Fed Başkanı Yellen, “Finans sektöründe mali sıkıntılar giderilememiş ve standart düzenlemeler yetersiz kalmış olsaydı, ekonomide oluşacak balonu engellemek için faiz oranlarını artırmaya hazırdık.” dedi.

Faiz artırımının enflasyon ve istihdam üzerinde olumsuz bir etki oluşturabileceği uyarısında bulunan Yellen, elde kullanacak başka bir araç olmadığı takdirde faiz oranlarının artırılabileceğini ifade etti. Yellen, faiz oranınların yükseltilmesinin ABD’deki iş piyasasının istikrarlı olması ve enflasyonun yılda yüzde 2 oranında kalmasına bağlı olduğunu belirterek “Ben şuanda fiyatların istikarara ulaşması ve istihdamın artırılmasına odaklanan para politikasını, finansal istikrar kaygılarını gidermek için saptırmaya ihtiyaç duymuyorum.” diye konuştu.

Yellen ayrıca finans krizine değinerek  “Fed, finans krizinde faiz oranlarını daha çabuk yükseltmiş olsaydı işsizlik hızla artmış olurdu. Ev sahipleri borçlarını doğrudan ödemek için çok daha zor durumda kalırdı.”dedi

Bazı ülkelerde konut fiyatlarının yükseldiğine ve işsizlik hedeflerinin tutmadığına da değinen Yellen, bu duruma çözüm olarak ihtiyati tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.