Yellen, Sanders’in ekonomik politikalarına katılmıyor

Yellen, Sanders’in ekonomik politikalarına katılmıyor

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Demokrat Parti başkan aday adayı Bernie Sanders’in ekonomi politikalarına katılmadığını söyledi.

CNN’den Fareed Zakaria’ya konuk olan Fed Başkanı Yellen, isim vermeden Sanders’in ekonomi alanındaki planlarını eleştirdi. Büyük yatırım bankaların ve şirketlerin daha sıkı bir şekilde kontrol edilmesini isteyen Sanders, ‘Fed’in Wall Street’i (yatırımcı şirketler) kontrol altında tutamadığını, Wall Street’in, Fed’i kontrol altında tuttuğunu’ savunuyor.

Ekonomi alanında özellikle büyük yatırımcı banklarını eleştirmekle gündeme gelen Sanders, başta Fed olmak üzere, finansal kuruluşlarda bazı reformlara gidilmesi gerektiğini savunuyor.

CNN’e konuk olan Yellen, Fed’in bankaları iyi takip ettiğini söyledi. Kongre tarafından yetkilendirildiklerini hatırlatan Yellen, işlerini ‘ciddi’ bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Sanders’in ismini zikretmeden eleştiren Fed başkanı, bankalara karşı ‘Zor bir denetçi ve düzenleyici’ olduklarını vurguladı.

Geçen aylarda New York Times için bir makale yazan Vermont Senatörü Sanders, Wall Street’in kontrol dışı olmasının sebebi olarak Fed’i göstermişti. Sanders “Wall Street’i dizginleyebilmek için Fed’in yeniden düzenlememiz gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

 Yellen ise, Fed’in 2008 finans krizinden sonra yaptığı yeni uygulamaları savundu. Finans krizinden sonra, yapılan bazı reformalar ise şöyle;

-Bankalar, kurumlara ödeyecekleri borçları için artık eskisine göre daha fazla nakit para tutmak zorunda.

– Fed, bankalar için ‘stres testini’ artık yılda iki defa yapacak. Bankalar daha etraflı takip edilecek. Yani bankaların kriz esnasında nasıl davranılacağı kontrollü bir şekilde takip edilecek. Şuana kadar ABD’nin 5 büyük bankasına bu konuda uyarılarda bulunuldu.

– Bankalar, krizde çalışanlarını nasıl etkileneceğini göz önünde bulundurarak ona göre planlar yapacak. Bu konuda yetkilileri tatmin edici planlar verilmesi zorunlu hale getirildi.

 Sanders’in ekonomik vaatlerine özellikle genç yaştaki seçmenler büyük destek veriyor. Vermont Senatörü, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ‘bankaların küçültülmesi ile bir daha 2008 finans krizi yaşanmaz’ söylemini dile getiriyor. Fed Başkanı Yellen ise krizden sonra ‘Oldukça büyük bir gelişme kat ettiklerini’ söyledi. Yellen “Alınan mesafeler konusunda, Kashkari’den daha pozitif hissediyorum” diye konuştu.

Demokrat Partili başkanlarla çalışmış ABD Hazine eski Bakanı Larry Summers, Washington Post için yazdığı bir yorumda “Bence, Sanders’ın ‘finans politikasının aşırı derecede finans sektörünün çıkarlarından esinlenerek hazırlanıyor’ vurgusunda haklı.”ifadelerini kullanmıştı.

Demokrat Parti’nin güçlü aday adayı Hillary Clinton ise Sanders’in başkan olacak yeterliliğe sahip olmadığını söylüyor. Clinton, Sanders politikalarının daha çok bankalara zarar vermek üzerine kurulu olduğunu savundu. Sanders ise, Clinton’ı Wall Street şirketlerinden aldığı bağışların çok fazla olduğunu ve buna göre hareket ettiğini belirtiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.