Yabancı, 6,4 milyar doları yurtdışına götürdü

Yabancı, 6,4 milyar doları yurtdışına götürdü

Türkiye, son iki yıldır dünyada işadamlarını, şirketleri, bankaları ve medyayı hedef alan çökme operasyonları, tehditler ve hukuksuz baskılar üzerinden konuşuyor.

Buna siyasi belirsizlik ve iç güvenlik endişelerinin de eklenmesi, Türkiye’nin ciddi bir imaj kaybı yaşamasına neden oldu. Türkiye’nin üzerine yapışan bu gelişmelerle ilgili algıyı düzeltmeye sandıktan çıkan yüzde 49,5’lik sonuç da yetmedi.

Seçimlerin yapıldığı hafta 216 milyon dolarlık net menkul kıymet satışı yapan yabancı yatırımcılar, seçimlerden bir sonraki haftada da 233 milyon dolarlık net menkul kıymet satışı gerçekleştirdi. Merkez Bankası’ndan alınan veriler, yabancı yatırımcıların, menkul kıymetlerde gerçekleştirdiği en ciddi satış dalgasını seçimlerden sonra da devam ettirdiğini ortaya koydu. 2015’in ilk 10 ayında repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinde 5 milyar 449 milyon dolarlık net çıkış gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, hisse senetlerinde de 916 milyon dolarlık net çıkışa imza attı.

Yabancıların elinde tuttuğu menkul kıymetlerden gerçekleştirdiği 10 aylık toplam çıkış tutarı ise 6,4 milyar doları buldu. En dikkat çeken husus ise genel seçim ve devamındaki günlerde yaşanan gelişmeler oldu. Yabancılar seçim haftasında 8 milyon dolarlık net hisse senedi alımı gerçekleştirirken devlet iç borçlanma senetlerinde 224 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Satış dalgası, seçim haftasının sonrasındaki haftada da devam etti.

Seçim haftasını takip eden 7 Kasım ile 13 Kasım tarihleri arasında yabancı yatırımcılar tarafından 265 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaşandı. Yabancı yatırımcıların bu tarihler arasında aldığı 32 milyon dolarlık tahvil alışı ise o haftaki menkul kıymet alış satış verilerinin pozitife dönmesine yetmedi. 7 Kasım ile 13 Kasım tarihleri arasında yabancı yatırımcılar, 233 milyon dolarlık net menkul kıymet satışı gerçekleştirmiş oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.