WSJ: Türk bankaları ‘dolar diyetine’ sokuldu

WSJ: Türk bankaları ‘dolar diyetine’ sokuldu

TC Merkez Bankası’nın finansal istikrarı desteklemek amacıyla bankaların ve finansman şirketlerinin yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin zorunlu karşılık oranlarını artırması, yurt dışında “Türk bankalar, dolar diyetine sokuldu” , “Merkez Bankası kurabiye kavanozunu geri çekmeye çalışıyor” gibi ifadelerle karşılandı.

ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası’nın kararının yorumlandığı “Türkiye’nin Bankaları Dolar Diyetine Sokuldu” başlıklı bir analizi yayınladı. Paul J. Davies imzasını taşıyan analizde Türkiye’deki bankaların çok daha ucuz olduğu için son iyi yılda kısa vadeli dolar borçlanmalarına yöneldiklerini belirterek “Merkez Bankası, kısa vadeli yükümlülüklerinin zorunlu karşılık olarak tutmaları gereken oranını artırarak bankaları daha sağlıklı bir diyete itmeye çalışıyor” deniliyor.

Türk bankaların kısa vadeli yabancı para fonlamalarının 2009 yılından geçen Ekim ayına kadar geçen süre içinde 25 milyar dolardan 98 milyar dolara çıkarttıklarına dikkat çekildiği analizde şunlar da yazılıyor:

“Türkiye, Hindistan ile birlikte düşen petrol fiyatlarından yararlanması beklenen birkaç yükselen piyasalardan biri. Ancak, Hindistan’dan farklı olarak güçlenen dolara duyarlı bankalarının ve diğer borç alanlarının kurabiye canavarları gibi hareket etmelerini durduramazsa…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.