“VW, Türkiye’de yatırımın zarar vereceğini düşündü”

“VW, Türkiye’de yatırımın zarar vereceğini düşündü”

Almanya Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Nils Schmid, Türkiye’nin iki binli yılların başındaki gelişme ve demokratikleşme döneminin çok uzağında olduğunu söyledi. Ülkedeki antidemokratik uygulamaların Türkiye’nin batılı müttefikleriyle ilişkilerini derinden etkilediğini kaydeden Schmid, buna rağmen NATO’nun Türkiye’ye karşı doğrudan bir pozisyon alması fikrine karşı olduğunu ifade etti.

“Erdoğan’dan sonra bir Türkiye olacak ve biz o Türkiye’nin NATO üyesi olmasını istiyoruz” diyen Alman Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi, Türkiye’den ‘vazgeçilmemesi gerektiğini’ savundu.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü’nün Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlenen yıllık Türkiye toplantısına katılan Schmid, burada Türkiye-Avrupa ilişkileri konulu bir konuşma yaptı.

“Türkiye’nin, NATO üyeliği, Gümrük Birliği ve AB üyelik görüşmeleri gibi bağlarla Euro-Atlantik yapının bir parçası olduğunu unutmamalıyız ve bu bağların hiçbirini tam anlamıyla koparmamalıyız” diyen Alman milletvekili, Türkiye’yi yalnızca cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylem ve politikalarıyla değerlendirmenin doğru olmayacağını kaydetti. Schmid, “Erdoğan’ın ötesinde bir Türkiye var ve bu Türkiye’de halen güven ve umutlarını Batı’ya ve son altmış yıldır içinde bulunduğu Euro-Atlantik ittifakına bağlayan milyonlarca insan bulunuyor” dedi.

Türkiye’deki antidemokratik uygulamalara verilmesi gereken cevabın ülkeyi Avrupa’nın yapısal kurumlarına bağlayan köprüleri tamamen atmak olmadığını savunan Alman Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi, Volkswagen firmasının Türkiye’ye yatırım ertelemesi kararını ‘atılması gereken adımlara’ örnek olarak gösterdi. Schmid, “Volkswagen’in bu kararı almasında Alman hükümetinin bir payı olmadı. Böyle bir Türkiye’de yatırım yapmanın imajlarına zarar vereceğini düşündükleri için yaptılar. Verilecek tepkiler böyle olmalı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidara geldiği günlerin aksine artık Türkiye’nin siyasi ya da ekonomik kalkınmasını ya da dönüşümünü değil, sadece kendi siyasi geleceğini önemsediğini belirten Schmid, Türk cumhurbaşkanının bu amaçla bazen Avrupalı liderleri de hedef aldığını hatırlattı. “Erdoğan, Başbakan Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Fransız Cumhurbaşkanı Macron’a karşı şahsi hakarete varan saldırılarda bulundu” diyen Schmid, bu hakaretlere benzer bir dille karşılık vermediklerini belirtti. “Kimse Erdoğanla şahsi bir kavgaya girmemeli, çünkü istediği ve hazır olduğu şey bu” diyen Alman milletvekili, Erdoğan’ın pozisyonunu koruyabilmek için daima yurt içinden ve yurt dışından ‘düşmanlara’ ihtiyaç duyduğunu söyledi.