Volkswagen’de yeni skandal: CO2 değerleri de manipüle edilmiş

Volkswagen’de yeni skandal: CO2 değerleri de manipüle edilmiş

Alman otomobil devi Volkswagen (VW), emisyon değerleriyle oynanan araçları araştırdığı iç soruşturma sırasında 1 milyona yakın aracın CO2 değerlerinin manipüle edildiğinin tespit edildiğini duyurdu.

VW’den yapılan yazılı açıklamada, “Yürütülen iç soruşturma sırasında, karbondioksit seviyesini belirlemede açıklanamayan tutarsızlıklar bulundu. Mevcut bilgilere göre, Volkswagen Grubu’ndan yaklaşık 800 bin araç etkilendi.” denildi.

Dizel manipülasyonuyla ilgili yürütülen iç soruşturma esnasında, CO2 (Karbondioksit) seviyesinin ve bazı modellerin yakıt tüketiminin CO2 sertifikalandırma sürecinde çok düşük ayarlandığının fark edildiği bilgisi de açıklamada yer aldı.

İlk tahminlere göre söz konusu yeni tespitler VW’ye 2 milyar Euro ekonomik risk getiriyor. VW yönetiminin bulguların sonuçları ile ilgili sorumlu kuruluşlarla diyalog başlatacağı bildirildi. Emisyon skandalından, dizel araçlarının yanı sıra benzinli modeller de etkilendi. Durumdan derin üzüntü duyduklarını söyleyen Volkswagen AG CEO’su Mathias Müller, “Başından beri kapsamlı bir şekilde olayların aydınlatılması için baskı yapıyorum. Bu sancılı bir süreç, ancak bu bizim tek alternatifimizdir. Bizim için önemli olan tek şey gerçektir.” şeklinde konuştu.

PORSCHE CAYENNE’NİN SATIŞLARI DURDURULDU

Müller’in sözleri VW yatırımcılarının endişelerini gidermedi. Açıklama sonrası VW’nin borsa değeri Frankfurt DAX borsasında yaklaşık yüzde 10 geriledi. Öte yandan, Amerikan Çevre Koruma Dairesi’nin (EPA) yüksek hacimli araçlarda da emisyon değerleriyle manipüle edildiğini duyurması sonrası, VW, Porsche’nin 2014 ile 2016 yılı arasında üretilen Cayenne dizel araçların ABD ve Kanada’da satışlarını durdurdu. EPA tarafından isnat edilen suçlamalar Porsche ve Audi tarafından reddedilmişti.

VW’yi kıskacına alan emisyon skandalı milyonlarca iş imkanı sunan ve ihracatın önemli ayağı olan Almanya’nın otomobil sektörünü sallamaya devam ediyor. Bununla ilgili Federal Alman Endüstrisi Birliği Başkanı Ulrich Grillo Volkswagen’i Alman endüstrisine kötülük yapmakla suçladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.