Volkswagen mühendisleri çözüm bulamayınca hile yaptı iddiası

Volkswagen mühendisleri çözüm bulamayınca hile yaptı iddiası

Volkswagen skandalında, mühendislerin EA 189 tipi dizel motoruna emisyon standartları ve maliyet koşullarını karşılayacak bir çözüm üretememesi sonucu değerleri maniple eden yazılımı kullanmaya karar verdiği iddia edildi. Skandal neticesinde ise VW yaklaşık yüzde 9 değer kaybetti.

Alman otomobil devi Volkswagen’de (VW) patlak veren emisyon skandalının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Bild gazetesi, VW’de skandalı araştıran komisyona dayandırarak verdiği haberde, VW mühendislerinin emisyon değerlerini düşük gösteren programı 2008 yılında kullanmaya karar verdiklerini iddia etti.

Bu tarihte, 2005 yılından beri geliştirilen EA 189 tipi dizel motorun seri üretim aşamasına gelindiği, ancak VW mühendislerinin emisyon standartları ve maliyet gereksinimlerini karşılayacak bir çözüm üretemedikleri bildirildi.

Zaman ve öngörülen maliyet sınırlarını aşmamak için mühendislerin araçlara verileri maniple eden yazılımı yüklemeye karar verdiği, aksi takdirde en önemli motor projesinin durdurulmasının söz konusu olduğu dile getirildi.

İddialara cevap vermeyen VW sözcüsü gerçekleri ortaya çıkarmak için yoğun bir şekilde çalıştıkları cevabı ile yetinirken, teyit edilmiş bilgilere ulaşmaları durumunda bunları kamuoyuyla paylaşacakları sözünü verdi. Ancak manipülasyon yazılımının kullanımında kimin sorumlu olduğu henüz belli olmadı.

VW’nin araştırma komisyonu tarafından yapılan soruşturma sırasında bu konuda birçok mühendisin, dönemin Ar-Ge Başkanı Ulrich Hackenberg’i suçladığı iddia edildi.

Ulrich Hackenberg’in iddialara ilişkin açıklama yapmak istemediği belirtiliyor. Son olarak Audi CEO’su olarak görev yapan Hackenberg, skandalın ardından geçtiğimiz hafta zorunlu izine çıkartılmıştı.

VW’NİN MARKA DEĞERİ YÜZDE 9 GERİLEDİ

Bu arada, Interbrand danışmanlık şirketinin hesaplamalarına göre VW markası, egzoz skandalından ciddi bir şekilde zarar gördü. VW’nin marka değeri yüzde 9 gerileyerek 11,1 milyar Euro’ya indi. Interbrand, VW’nin emisyon skandalından sonra 31. sıradan 35. sıraya gerilediğini açıkladı. Ancak skandala rağmen VW’nin yan markası olan Audi’nin değeri yüzde beş artarak 10,3 milyar dolara yükseldi.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesinde yer alan bir ankete göre ise katılımcıların yüzde 41’i şirketin uzun sürecek bir zarar gördüğünü düşünürken, yüzde 11’i artık VW almak istemediklerini belirtiyor.

Alman radyosuna konuşan Başbakan Merkel, “Alman ekonomisinin güvenilirliğinin artık buranın iş yapmak için uygun bir yer olmayacağını düşündürecek kadar sarsılmadığını düşünüyorum.” dedi. Başbakan Merkel ayrıca VW’nin gerekli şeffaflığı sağlaması gerektiğini de vurguladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise bu krizin Alman ekonomisine sert bir darbe vuracağını fakat şirketin büyük ihtimalle krizi atlatacağını söyledi.

Volkswagen tarafından, emisyon değerleriyle oynanan, dünya çapında yaklaşık 11 milyon aracın satıldığı açıklanmıştı. Almanya’da etkilenen araç sayısının ise 2 milyon 800 bin olduğu tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.