Uluslararası Enerji Ajansı: Petrol fiyatları yükselecek

Uluslararası Enerji Ajansı: Petrol fiyatları yükselecek

İngiltere’nin başkenti Londra’da Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan ‘2015 Dünya Enerji Görünümü Raporu‘ için basın toplantısı düzenlendi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol enerji piyasasına ilişkin ‘Şu an rahatlayacak zaman değil, aksine enerji güvenliği risklerine karşı çabalarımızı güçlendirme zamanıdır.‘ açıklamalarında bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) hazırladığı raporda düşük petrol fiyatlarının olumsuz etkileri olacağını ifade ederek petrol çıkarılmasına yönelik yatırımlarda durgunluk ve yenilenebilir enerjiye geçişte gecikme tehlikesine dikkat çekti. 2020 yılında 80 dolara yükselmesi beklenen petrol fiyatlarının düşük seyretmesinin enerji güvenliği için risk oluşturduğuna dikkat çekiliyor.  Rapora göre ucuz petrol döneminin yakın zamanda sona ereceği ve düşen arz sebebiyle fiyatların yavaş yavaş yukarı yönlü hareket edecek. Düşük petrol fiyatları sonrası enerji talebinin yüksek oranda petrolden karşılanacağı ve bunun petrole ve zengin petrol yataklarına sahip Ortadoğu’ya olan bağımlılığı artıracağı ifade ediliyor.

Düşen fiyatlar sonrası yenilenebilir enerjiye geçişte gecikmeler yaşanmaması için hükümetlerin gerekli önlemleri alması gerekliliğine vurgu yapıldı. Başkan Fatih Birol ay sonu Paris’te düzenlenecek iklim değişikliği konferansında liderlerin, dünyada hızla değişen enerji sektörü ve yatırımların doğru şekilde yapılabilmesi için net bir yol haritası ortaya koyması gerektiğini ifade etti.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE YATIRIM VE ÜRETİM ARTACAK

Küresel enerji talebinde 2013-2040 yıllarında üçte bir artış gerçekleşmesi beklenirken özellikle kömürün pazar payında daralma yaşanması öngörülüyor. Enerji talebinin artışında en önemli faktör gelişmekte olan ülkelerin enerji taleplerindeki artış olacak. Yenilenebilir enerji, 2030’un başlarında kömürü geçerek elektrik enerjisi üretiminde en büyük kaynak olacak. 2040’a kadar yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 50, Çin ve Japonya’da yüzde 30, ABD ve Hindistan’da ise yüzde 25’e yükselecek.

IEA Başkanı Birol, Hindistan’da 600 milyon insanın önümüzdeki 25 yıl içerisinde elektrik bağlantısı sağlayacağını ve enerji talebinin motoru olacağını belirterek ‘Hindistan dünya sahnesinin merkezine doğru gidiyor‘ tespitinde bulundu. Çin’in yenilenebilir enerjinin şampiyonu olduğuna dikkat çeken Birol ‘enerji sektörüne yapılacak her bir dolarlık yatırımın altmış cent’i yenilenebilir enerjiye yapılacak‘ ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.