“Ukrayna savaşı küresel ekonomiyi daraltacak”

“Ukrayna savaşı küresel ekonomiyi daraltacak”

IMF, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle küresel ekonomik büyüme tahminini neredeyse tam bir puan düşürdü ve enflasyonun artık birçok ülke için “açık ve mevcut bir tehlike” olduğu uyarısında bulundu.

IMF son Dünya Ekonomik Görünüm raporunda savaşın büyümeyi yavaşlatması ve enflasyonu daha da artırmasının beklendiğini belirtti, ancak tahminlerinin “olağandışı yüksek belirsizlik’’ döneminde yapıldığına dikkat çekti.

Raporda hem Rusya’nın enerji sektörüne yönelik ek yaptırımların ve savaşın büyümesinin, hem de Çin ekonomisinde tahmin edilenden daha keskin bir yavaşlama ve pandeminin yeniden alevlenmesinin ekonomik büyümeyi daha da yavaşlatabileceği belirtildi. Bu durumun enflasyonu arttıracağını, yükselen fiyatların da toplumsal huzursuzlukları tetiklemesinden endişe edildiğine dikkat çekildi.

IMF, bu yıl küresel ekonomik büyüme tahminini ikinci kez aşağı çekti ve küresel büyümenin 2022 ve 2023’te yüzde 3,6 olmasını beklediğini bildirdi. Bu, IMF’nin Ocak ayındaki tahmininde 0,8 puan; yani yüzde 0,2 düşüşe işaret ediyor. Bunun Ukrayna savaşının Rusya ve Ukrayna ekonomileriyle dünya ekonomisine yansımasının doğrudan etkisi olduğu sanılıyor.

IMF’ye göre orta vadede küresel büyümenin yüzde 3,3 azalması bekleniyor. 2004-2013 arasında orta vadede küresel büyüme oranı yüzde 4,1; 2021’de ise yüzde 6,1’di.

Amerikanın Sesi