Üçlü zirveden doğalgaz anlaşması çıktı

Üçlü zirveden doğalgaz anlaşması çıktı

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’in ev sahipliğinde bir araya geldi. Üçlü zirvede, doğalgaz çalışmalarında anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Doğu Akdeniz’de İsrail’den sonra ikinci önemli doğalgaz oyuncusu Mısır’ın devlet başkanı,Yunanistan ve Rum yönetimi liderleri ile Lefkoşa’nın Rum kesimde üçlü zirvede bir araya geldi.

Görüşmede, enerji, güvenlik, turizm ve serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili konuların yanı sıra gündemin ana maddesi olan Münhasır Ekonomik Bölgelerin (MEB) belirlenmesinin konuşulduğu belirtildi. Bu görüşmelerde 12 Aralık 2013’te, ortak bölgede hidrokarbon kaynaklarının güçlendirilmesi ile ilgili yapılan anlaşma gereği Mısır’ın Akdeniz’de iki ülkeyle ortak hareket ederek direkt aramalara katılacağı aktarıldı.

Ayrıca Kahire yönetiminin Akdeniz’de yapılacak çalışmaların tamamına katılacağının netleştiği de ifade edildi. Güney Rum kesimi ise Kıbrıs’taki doğalgazını Mısır’ın kuzeyindeki Dimyat bölgesindeki rafinerilerde sıvılaştırılması işleminin yapılacağına dair alınan ortak kararın yürürlüğe konulacağını duyurdu.

Askeri müdahaleden sonra çevre ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye çalışan Kahire yönetimi, ekonomik krizden kurtulmak için rafine edilmiş doğalgaz alımı, ham gazın da satımı için alternatif yollar denediği ileri sürülüyor.

Mısır, kendi doğalgazını satmak için Türkiye üzerinden Avrupa pazarına açılmayı planlamış; ancak 2013’ten sonra Ankara yönetimi ile baş gösteren siyasi kriz bu planın askıya almasına sebep olmuştu.

Geçtiğimiz hafta ise Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Palopoulas, Mısır’ı ziyaret etmişti. Bu ziyarette Türkiye’nin, Yunan ve Rum yönetimlerinin, uluslararası şirketlerle anlaşarak adanın kaynaklarını tek başına kullanmak istemesine karşı çıktığı bilinmesine rağmen Kıbrıs adası açıklarında ortak doğalgaz arama çalışmalarının karara bağlandığı konuşulmuştu.

İsrail kadar büyük ihracat potansiyeline sahip olamasa da Mısır, Doğu Akdeniz’deki enerji alanında yaptığı manevralarla hem Türkiye’yi ve hem de bölgedeki ülkeleri etkileyeceği iddia ediliyor.

Öte yandan bugün,Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında anlaşması sonucu yapılacak doğalgaz arama ittifakına önümüzdeki günlerde İsrail’in de dahil olacağı belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.