Türkiye’nin satın alma gücü, Avrupa’nın neredeyse yarısı

Türkiye’nin satın alma gücü, Avrupa’nın neredeyse yarısı

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanan Satınalma Gücü Paritesi (SGP) geçici sonuçlarını açıkladı.

SGP verilerine göre; kişi başına gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2014 yılı sonuçlarına göre, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 oldu. Bu değer Türkiye için 53 olarak gerçekleşti ve AB ortalamasının yüzde 47 altında kaldı.

Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) baz alındı.

Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 263 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 28 ile Bosna-Hersek oldu.

28 Avrupa Birliği ülkesinde kişi başına fiili bireysel tüketim ortalaması ise 100. Türkiye için bu rakam 57 olarak belirlendi. Türkiye, AB ortalamasının yüzde 43 altında kaldı. Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değeri en yüksek ülke 140 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 34 ile Arnavutluk oldu.

Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi 55 oldu. Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünü gösteriyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre pahalı, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre ucuz olarak ifade ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.