Türkiye’deki iki devin yatırımları yüzde 60 eridi

Türkiye’deki iki devin yatırımları yüzde 60 eridi

Birkaç yıl öncesine kadar küresel yatırımcılar için çekici olan Türkiye cazibesini kaybetti. İç siyasetteki gelişmeler, Rusya ile yaşanan gerginlik, ardı ardına yaşanan terör saldırıları ve küresel büyüme ile ilgili endişeler ülkedeki fonların erimesine sebep oldu.

Büyüklüğü 100 milyon dolardan fazla olan ve sadece Türkiye hisse senetlerine odaklanmış olan HSBC ve East Capital fonlarının varlıkları yüzde 60 eridi. Veri sağlayıcısı EPFR’nin araştırmasına göre Türkiye odaklı hisse senedi fonlarının büyüklüğü 2012’de 3 milyar dolar ile zirve seviyesini gördü. Nisan ayında bu büyüklük 1,7 milyar dolara geriledi.

HSBC Global Investment Türkiye fonu yönetimi altındaki varlıkların üçte ikisinden daha fazlası eridi ve fon 130 milyon dolara geriledi.

Fonlarda kapanma tehlikesi

Gelişmekte olan ülkelerde uzmanlaşmış East Capital’in ülke odaklı fonu ise yüzde 80’den daha fazla değer kaybetti ve 110 milyon dolar oldu.

HSBC Türkiye Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel, fonlarının kapanmayla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Aksel, “Bu fon 2008’de Lehman krizinden hemen sonra 50 milyon dolardı ve biz bunu kapatmayı düşünüyorduk. 100 milyon dolar bile önemli bir varlık sınıfı için yeterli değil.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.