“Türkiye, yatırım yapılabilir notunu kaybedebilir”

“Türkiye, yatırım yapılabilir notunu kaybedebilir”

Türkiye’yi yakından takip eden yatırımcı bankalar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun istifa etmesi sonrası oluşabilecek siyasi istikrarsızlığa dikkat çekti.

Bankalar Türkiye’de politik risklerin geri döndüğüne ve bu durumun Merkez Bankası’nın faiz politikasını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Morgan Stanley dün yayınladığı raporda, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevinden ayrılmasıyla Türkiye’de politik riskin geri döndüğünü ve bu durumun Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında indirim olasılığını zayıflattığını belirtti. Reuters’in haberine göre Morgan Stanley, 50 baz puanlık bir indirim yerine 25 baz puanlık bir indirimin ya da hiç indirim yapılmamasının daha büyük bir ihtimal olduğunu söyledi. Raporda Türkiye’nin “Önümüzdeki 6-8 aylık dönemde politik risklerin tekrar arttığı” bir döneme girdiği belirten Morgan Stanley, “Döviz kuru tavsiyelerimizde ayı görüşümüzü koruyoruz ve dolar/TL kurunun yıl sonunda 3.20’ye yöneleceğini öngörüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bank of America Merrill Lynch (BofAML) dün yayınladığı raporda, Merkez Bankası’nın güvercin duruşu, jeopolitik riskler ve anayasa değişikliği ile ilgili politik baskı nedeniyle Türkiye’de risklerin arttığına dikkat çekti. BofAML raporunda artan risklerin Türkiye’nin Moody’s tarafından verilen yatırım yapılabilir düzeydeki notunu kaybetmesine neden olabileceği belirtilirken, Moody’s kararından bağımsız olarak piyasanın Türkiye için daha yüksek risk primi talep edeceği belirtildi. Raporda Türk Lirası’nın zayıflaması kurumsal bilançoları ve finansal kaygılara neden olabileceği ifade edildi.

Citi Bank ise yayınladığı raporda 50 baz puanlık indirimin beklenmesine rağmen, liranın düşük performansının Türkiye’nin risk primindeki artışını ve  TCMB’nin (Merkez Bankası) gevşetme politikasını daha da zorlaştırabileceğine vurgu yaptı. Raporda “Aynı zamanda muhtemel bir erken seçim Kasım 2015’te duyurulan reform programı üzerinde olumlu bir etki oluşturmayacak. Bu çerçevede ülke daha sıcak bir yaz mevsimine hazırlanıyor” ifadelerine yer verildi.

Credit Suisse ise, politik belirsizliğin bir an önce çözülmesinin önemine dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.