Türkiye yaptırımlara rağmen İran’dan doğal gaz almaya devam edecek

Türkiye yaptırımlara rağmen İran’dan doğal gaz almaya devam edecek

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin daha sert yaptırım ihtimaline rağmen Türkiye’nin İran’dan doğal gaz almaya devam edeceğini söyledi. Bu açıklama, önlemlerin, ülkelerin doğal gaz karşılığı altın ticareti üzerinde pek bir etkisinin olma ihtimalinin olmadığını gösteriyor.

ABD Senatosu cuma günü, İran’ın enerji sektörüyle yapılan küresel ticaretle ilgili genişletilmiş yaptırımları onayladı.

Yeni yaptırımlar, yasalaşırsa, enerji tedariki karşılığında Türkiye’den İran’a yapılan altın akışını durdurmayı amaçlayan önlemleri kapsıyor.

Erdoğan, -büyük ölçüde ithal enerjiye bağımlı ve enerji tedarikçilerini çeşitlendirmeye çalışan- Türkiye için İran’dan doğal gaz ithalatının hayati önem taşıdığını ve hükûmetin ilgili taraflara ticaretin devam edeceğini söylediğini kaydetti.

Erdoğan bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Yetkililere her zaman, meselenin bizim için stratejik öneme sahip olduğunu ve yaptırımlara uyamayacağımızı söyledik.” dedi.

Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Şu anda aynı noktadayız. Bizim için stratejik bir ürün olması nedeniyle gereken takası sürdüreceğiz ve gelecekte de bu yönde devam edeceğiz.”

Lira ve Altın

ABD ve Avrupa’nın bankacılık yaptırımları, ABD doları veya avro cinsinden ödemeleri yasaklıyor ve bu yüzden İran’a, uluslararası piyasalarda mal satın almada sınırlı bir değeri olan ancak Türkiye’de altın almak için ideal olan Türk lirası cinsinden ödeme yapılıyor.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geçen ay, yaptırımlar İran’a nakit para transferini yasakladığı için İran’ın Türkiye’den doğal gaz karşılığı aldığı liranın, altına dönüştürüldüğünü söyledi.

Türkiye, İran’dan petrol de ithal ediyor ancak miktarı önemli ölçüde azalttığı için yaptırımlardan muaf tutuluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.