Türkiye ‘kusursuz fırtına’ ile karşı karşıya kalabilir

Türkiye ‘kusursuz fırtına’ ile karşı karşıya kalabilir

Merrill Lynch Yatırım Bankası, Türkiye’nin Amerika Merkez Bankası (FED) faiz artışı sonrası kusursuz bir fırtına ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Bankanın Londra’daki merkezinde bulunan ekonomisti Türker Hamzaoğlu, Türkiye’nin FED’in faiz artışına yaklaşılırken, kırılgan beşlinin en zayıf halkalarından biri olduğunu söyledi. Bloomberg HT’nin haberine göre, raporda, TL’nin ülkenin makroekonomik görünümüne ciddi bir tehdit oluşturduğu ve bunun ve büyümeye ilişkin birtakım sorunları beraberinde getirebileceği uyarısı yer aldı. Liradaki satışların abartılı olmadığı belirtilirken, dolar/TL kurunun bir politika hamlesini tetiklemeden önce 3 seviyesine çıkabileceği ifade edildi. Rapora göre, hane halkı ve kamu kesiminin liradaki zayıflıktan etkilenmeyeceği yönündeki resmi görüş oldukça basit.

KIRILGAN 5’Lİ 3’E İNDİ, BİRİSİ DE TÜRKİYE

Türkiye’ye yönelik bir uyarı da, bir diğer yatırım bankası Morgan Stanley’den geldi. Kırılgan beşli tanımının isim babası Morgan Stanley analistleri, ülke sayısını Türkiye dahil 3’e indirdi. FED Ağustos 2013’te parasal genişlemeyi kısmayı düşündüğünü açıkladıktan sonra Morgan Stanley, FED politikaları karşısında para birimleri en hassas beş ülkenin Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan olduğunu söyleyerek, bu ülkeleri ‘kırılgan beşli’ olarak tanımlanmıştı. Ancak ekonomistler FED’in 2006’dan beri ilk faiz artırımını tartıştığı bu günlerde, Endonezya ve Hindistan’ın vartayı atlatmış olabileceğini söylüyor. Geri kalan üç ülke kayda değer bir ilerleme göstermedi. Üç ülkede de cari açık ve enflasyon yüksek. Türkiye’de Merkez Bankası bağımsızlık tartışmaları yatırımcıların endişelerini artırıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.