Türkiye, iş kazalarında Avrupa birincisi

Türkiye, iş kazalarında Avrupa birincisi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, her 5-6 dakikada bir iş kazası yaşanan Türkiye’de bu kazalar sonucu ortalama 4 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İş kazaları ve mesleki hastalıkların önlenmesinin bir gereklilik değil, zorunluluk olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “İşçilerimizin sağlık ve güvenliğinin sağlanması için 6 bin 331 sayılı ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na ilişkin yaptırımların tam olarak uygulanması zorunludur.” dedi.

Oda Başkanı Ender Yorgancılar, günümüzde gerek dünyanın, gerekse ülkemizin ekonomik ve sosyal anlamda en önemli sorunlarından biri haline gelen iş kazaları ve mesleki hastalıklar konusunu değerlendirdi. Dünyada pek çok farklı yasal düzenlemeye rağmen iş sağlığı ve güvencesinin tam olarak temin edilebilmesi hususunda istenilen düzeye erişilemediğini kaydeden Yorgancılar, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada her 15 saniyede bir işçinin iş kazaları veya meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybettiğini kaydetti. Yorgancılar, dünyada yılda yaklaşık 300 milyon iş kazası sonucu 6 bin 300, meslek hastalıkları sebebiyle ise yaklaşık 2 milyon işçinin hayatını kaybettiğini belirterek “İş kazası ve meslek hastalıklarının küresel ekonomiye maliyeti 3 trilyon doları buluyor.” şeklinde konuştu. Yorgancılar, AB’de ise yılda 3 bini aşan ölümlü iş kazası gerçekleştiğini, Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ülkemizin ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya 3.sü olduğu bilgisinin yer aldığını söyledi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre; Türkiye’de 2013’te bin 235, 2014’ün ilk 7 ayında ise bin 100 işçinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini belirten Yorgancılar, “Yaşamını yitiren işçilerin 325’inin maden işkolunda olması yoğunlaşmamız gereken alanı işaret etmektedir.” diye konuştu.

Yaklaşık 5-6 dakikada bir iş kazası gerçekleşen ülkemizde bu kazalar neticesinde günde ortalama dört vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 6 işçinin ise sürekli iş göremez duruma düştüğünü kaydeden Yorgancılar, şu değerlendirmeyi yaptı: “AB, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmaları iş kalitesinin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini işyerlerinde rekabet artırıcı bir politika olarak da değerlendirmektedir. Türkiye’de ise bu maliyeti artırıcı bir unsur olarak görülmektedir. Bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelerin tam olarak uygulanması, verimliliğin artırılması ve sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliği anlamında büyük önem taşımaktadır.”

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.