“Türk şirketlerinin borcunu ödeyememe riski var”

“Türk şirketlerinin borcunu ödeyememe riski var”

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times Türkiye’de şirketlerin borçlarının kriz seviyesinden biraz uzakta olduğunu belirtti. Haberde Uluslararası Finans Enstitüsü verilerine göre şirketlerin borçlarının geçen yılın sonu itibariyle milli gelirin yüzde 56,8’ine ulaştığı belirtildi. Bu seviyenin gelişen ülkelere kıyasla oldukça düşük bir seviyeye işaret ettiği, hatta bazı gelişen ülkelerin bile gerisinde olduğu ifade edildi.

Şirketlerin borçlarının geri ödemesi ile ilgili kaygılar var

Haberde Türkiye’nin şirket borçluluğu açısından Çin’den sonra en kötü ikinci gelişen ülke olduğu belirtilirken, bazı analistlerin Çinli şirketler gibi Türk şirketlerinin de borçlarını geri ödemesi ile ilgili endişe duydukları vurgulandı.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ’a göre bu durum Türkiye için büyük bir problem ve Türkiye’nin bir sonraki krizi özel sektör borçlanmasındaki dev artıştan kaynaklanacak.

Özel sektörün uzun vadeli borcu 204,5 milyar dolar

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, nisan sonu itibariyle 2015 yıl sonuna göre 8,9 milyar dolar artarak 204,5 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, 2015 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,1 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları 1,3 milyar dolar arttı.

Nisan sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 1,4 milyar dolar azalarak 19,2 milyar dolar oldu. Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 72,5 milyar dolar tutarında olduğu gözlendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.