“TTIP anlaşmasında dışlanırsak maliyet 5 milyar dolar olur”

“TTIP anlaşmasında dışlanırsak maliyet 5 milyar dolar olur”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin, AB ve ABD arasında müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) taraf olmamasının yıllık maliyetinin 5 milyar dolar olacağını söyledi.

İSO dünyada sayıları giderek artan bölgesel serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye başta olmak üzere ülke ekonomileri için önemini düzenlediği konferansın açılış konuşmasını yapan Bahçıvan, günümüzde bölgesel serbest ticaret anlaşmalarının giderek arttığını, dünyada 1994 yılına kadar geçen 46 yılda sadece 124 anlaşma kaydedilirken, bu rakamın son 20 yılda 500’e yaklaştığını vurguladı. Bu anlaşmaların kısa vadeli, dar siyasi çıkarlara mahkum edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Bahçıvan, “Barışçıl bir dünya ve toplum için herkesin refahını düşünen, tüm toplumları kucaklayan bir anlayışın giderek yaygınlaşan bölgesel serbest ticaret anlaşmalarında mutlaka dikkate alınması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.” dedi.

Gümrük Birliği nedeniyle AB’nin imzaladığı her anlaşmanın Türkiye’nin de imzalama zorunluluğuna dikkat çeken Bahçıvan, şöyle konuştu: “Yirminci yılındaki Gümrük Birliği’nin kapsamının değişen ticari koşullara uygun olarak genişletilmesi gerektiğine inanıyoruz. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı”nın (TTIP) ivme kazandığı bir süreçte bu öneri son derece önemlidir. Bu nedenle, Gümrük Birliği’nde yapılacak revizyonla birlikte, Türkiye’nin üçüncü ülkelerle ticaretinde mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbirin alınması gerektiğini burada özellikle ifade etmek istiyorum. TTIP’e taraf olamazsak, bunun ülkemize yıllık maliyeti 5 milyar doları bulacak.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.