The Economist: Türkiye ekonomisi yavaşlıyor

The Economist: Türkiye ekonomisi yavaşlıyor

İngiliz The Economist Dergisi Türkiye’de milletvekili seçimlere sayılı günler kala bir makale yayınladı. Seçimlerin Türkiye için adeta bir yol ayrımı olduğuna dikkat çeken Economist, ülkede demokrasinin tehdit altında olduğu ve ekonominin zayıfladığına dikkat çekti.

“Erdoğan ve Türkiye için büyük bir an” başlığı ile yayınlanan makalede Türkiye’nin dış politikası, ekonomisi, barış süreci, ve güçlü bir başkanlık sistemi konuları analiz edildi.

“Erdoğan’ın güçlü bir başkanlık için hazırladığı planların rahatsızlık verdiği” ifadesine yer veren İngiliz dergisi, Türkiye’nin dış politikası için ‘kibir felaketi’ yorumunu  yaptı.

Geçmiş dönemde AKP’nin iktidara gelmesiyle, enflasyonun düştüğü, GSYH’nin ve dış yatırımların arttığı hatırlatıldı. Ancak son zamanlarda ekonominin yavaşladığı, işsizliğin arttığı ve dış politikada büyük bir yenilgi alındığına dikkat çekti. Kürtlerle, AKP arasında devam eden barış sürecinin de bıçak sırtında olduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasayı değiştirerek güçlü bir başkanlık sistemi kurmak istediğine vurgu yapılan makalede genel seçimlerin “Erdoğan’ın bunu yapıp yapamayacağı  belirlenmesi nedeniyle bunun Türkiye’nin geleceği açısından çok şey ifade ediyor” denildi.

EKONOMİDE KESKİN YAVAŞLAMA

Economist, AKP’nin ülkenin neredeyse iflasın eşiğine sürüklemiş koalisyon hükümetlerden sonra ve IMF’nin 2001 kurtarma planı döneminde göreve gelmesine dikkat çekti. 2001’den bu yana enflasyonun düştüğü, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) ve dış yatırımların arttığı, Türkiye’nin 10 yıl içinde dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefi olduğunu hatırlattı. Ancak, ekonomide yaşanan bu olumlu gelişmelerin ardından, ekonomide büyümenin “keskin bir şekilde düşüş” yaşadığına dikkat çekti. Makalede grafik eşliğinde  GSYH ve Türk lirasının dolar karşısındaki düşüşü örnek olarak gösterildi.

MERKEZ BANKASI’NA YAPILAN SALDIRILAR YATIRIMCI GÜVENİNİ ZEDELEDİ

İngiliz dergisi, Türkiye ekonomisinin emlak ve inşaat sektörüne bağımlılığı olduğuna vurgu yaparak bunun ‘bir zayıflık’ olarak yorumladı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz oranlarını düşük tutması için Merkez Bankası’na (MB) yönelik sert eleştirilerinin (saldırılarına) yabancı yatırımcının güvenini zedelediği anlatıldı.

MB’ye yönelik çıkışların bankanın bağımsızlığına zarar verdiği belirtilirken, bu gibi nedenlerden dolayı, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirmesinin sürpriz olmayacağı kaydedildi.

İşgücüne katılım oranının düşüklüğü ve yüksek teknoloji ürünlerin üretilmemesi, Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyen unsurlar olarak gösterildi. Ekonomik büyümesinin yüzde 3 veya daha az olabileceği öngörüldü. İşsizlik oranın da yüzde 11 seviyesinde seyrettiği belirtildi.

YOLSUZLUK KOKUSU BÜYÜYOR

İngiliz dergisi, Türkiye’de yolsuzluk kokusunun büyüdüğünü, ülkenin Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 64.sırada yer aldığını ifade etti. Türkiye’nin Küba ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin altında yer aldığına dikkat çekti. Economist, hükümetin yargı ve polis üzerindeki kontrolü artırmak için yasalar çıkardığını ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.