Temmuz ayında 215 bin insana istihdam sağlandı

Temmuz ayında 215 bin insana istihdam sağlandı

Amerikan ekonomisinin geçtiğimiz ay 215 bin kişiye istihdam sağladığı ve işsizlik oranının da yüzde 5.3 olarak gerçekleştiği açıklandı.

İstihdamdaki bu artışın Fed’in (ABD Merkez Bankası) faiz oranlarında artış ile ilgili alacağı kararı etkileyebileceği de tahmin ediliyor.

Amerikan ekonomisi için bir sevindirici haberde istihdamda yaşanan olumlu gelişmeden geldi. Son aylarda istihdamdaki artış ABD ekonomisine olan güvenin de en sağlam gerekçelerinden gösteriliyor.

Çalışma Bkanalığı verilerine göre geçtiğimiz Temmuz ayında 215 bin insana istihdam sağlandı. Haziran ayında yüzde 5.3’e yükselen işsizlik oranı ise Temmuz ayında da değişmedi. İşsizlik yüzdesinin 5.3 olmasıyla son yedi yılın en düşük işsizlik rakamı da elde edilmiş durumda.

İstihdam da sağlanan olumlu gelişmenin merkez bankası Fed’in faiz arttırma kararına da olumlu yönde yansıması öngörülüyor.

Geçen yılın son aylarında görülen rekor istihdam artışı ile kıyaslandığında bu senenin ilk yarısının biraz daha yavaş olduğu gözleniyor. Ancak bu yılın ilk yarısında aylık ortalama 200 bin insana istihdam salandığını ortaya koyuyor. Çalışma Bakanlığı son üç aylık istihdam ortalamasının da 235 bin kişi olarak açıkladı.

Yine geçen ayın verilerine göre işçi saat ücretlerinde yüzde 0.2 oranında artış sağlandığını da gösterdi. Son bir yılın ortalamasına göre ise işçi saat ücretinin yüzde 2.1 oranında arttığı kaydedildi. Ancak bu artışa rağmen enflasyon rakamının altında olduğu görüldü.

Geçtiğimiz ay en fazla istihdam artışı sağlık, perakende ve ticari sektörlerde yaşandı. Enerji sektöründeki sondaj, madencilik, petrol alanında hizmet veren şirketlerde ise geçen ay iş kayıpları oldu. Kayıbın bu sektörde 4 bin çalışan olarak bilidirildi. Geçtiğimiz ay kamuya alınan çalışan sayısı ise 5 bin olarak kaydedildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.