Tarım dışı istihdam beklentilerin çok altında

Tarım dışı istihdam beklentilerin çok altında

ABD’de nisan ayı tarım dışı istihdamı 160 bin olarak açıklandı. CNN Money’nin istihdamın 197 bin, Goldman Sachs’in beklentisi ise 240 bin olması yönündeydi.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre işsizlik yüzde 5 seviyesinde kaldı. Son 2 yılda güçlenen istihdam piyasası uzun bir aradan sonra beklentilerin altında kaldı. Uzmanlara göre 2016’nın ilk aylarında büyümenin yavaşlaması, istihdam piyasasının zayıflamasına neden oldu. Düşük petrol fiyatları nedeniyle enerji sektöründe 7 bin kişi işten çıkarıldı. Eylül 2014’ten sonra enerji ve maden sektöründe toplam 191 bin kişinin işine son verildi. Saatlik çalışma ücretleri de beklendiği şekilde artış göstermedi. Son verilerden sonra mart ayı istihdamı 215 binden 207 bine revize edildi.

Yıllık ücret artışı ise yüzde 2,5 oldu. Sağlıklı bir ekonomi için bu oranın yüzde 3 ila yüzde 3,5 aralığında olması gerekiyor. Amerikan Merkez Bankası (Fed), son olarak yaptığı açıklamada faiz artışının haziran ayında gerçekleşebileceği sinyali vermişti. Ancak ekonomistler, istihdam rakamlarının düşük gelmesi nedeniyle, Fed’in bu kararını 2016 başkanlık seçimlerinden sonra hayata geçirebileceği görüşünde.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.