S&P’den Rusya’ya kötü haber

S&P’den Rusya’ya kötü haber

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya’ya uluslar arası derecelendirme kuruluşlarından kötü haberler gelmeye devam ediyor. Uluslar arası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Rusya’nın kredi notunu 10 yılın ardından ilk kez yatırım yapılamaz ülke seviyesine indirdi.

Nisan ayında Rusya’nın notunu “BBB-/A-3” ye çeviren S&P, bir basamak daha düşürerek “BB+/B” yatırım yapılamaz “çöp” seviyesine indirdi. Rusya’nın görünümü de negatif oldu.

S&P’den yapılan açıklamada, Rusya’nın para politikalarının esnekliğinin sınırlı hale geldiği ve ekonomik büyüme ihtimalinin de zayıfladığı kaydedildi. Artan dış baskılar nedeni ile hükümetin ekonomiyi destekleme noktasında önümüzdeki 12 ay içinde iyileşme yerine yetersiz kalabileceği vurgulandı.

2015 başında Fitch ve Moody’s de Rusya’nın uzun ve kısa vadeli bağımsız kredi notunu yatırım açısından “çöp” seviyesine indirmişti. Rusya’nın notunun düşmesinde petrol fiyatlarının hızla düşmesi ve rublenin devalüasyonu etkili olmuştu.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar Rus şirketlerin uluslararası tahvil piyasalarına girişini engellerken, Rusya’yı ekonomik resesyona doğru sürüklüyor.

S&P’nin Rusya’nın notunu düşürmesinin ardından rublede düşüş başladı. Dolar serbest piyasada 67,9 rubleye kadar yükseldi. Ukrayna’da tansiyonun yeniden yükselmesi nedeni ile Rusya borsası ise yüzde 5’den fazla düştü.

Rusya’ya yönelik yaptırımların sıkılaştırılacağı ve petrol fiyatlarının 50 doların altında devam etme ihtimali nedeniyle 2015’de Rusya ekonomisinde küçülme bekleniyor. Rusya Merkez Bankası petrol varil fiyatlarının 60 dolar civarında olması durumunda 2015’de Rusya’nın yüzde 4,5-4,7 küçüleceğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.