S&P’dan Türk bankalarına kritik uyarı

S&P’dan Türk bankalarına kritik uyarı

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard&Poor’s (S&P), ağırlıklı olarak dış finansmana ve kısa vadeli fonlamaya bağlı Türk bankalarının, küresel likidite ve risk algısındaki değişikliklere karşı hassas olduğuna dikkat çekti.

S&P’nin Türk bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmesinde, bankaların fonlama ve aktif kalitesinin kırılgan olduğuna dikkat çekilerek, “Bu iki unsur şu anda bir tehdit oluşturmasa da, politikalardaki belirsizlik ve uluslararası gelişmelerden kaynaklanabilecek ekonomik baskı ve güven erozyonu, sorunların oluşmasına yol açabilir” denildi.

Liradaki kayıplara karşın bankacılık sisteminin aktif kalitesinde bir bozulma yaşanmadığı vurgulanan değerlendirmede, “Ancak bankaların aktif kalitesi, olası bir ekonomik büyümede düşüş ve jeopolitik gelişmelere karşı hassas” denildi.

Değerlendirmede, Türk bankalarının finansal profil ve performanslarının, son yıllarda giderek bozulan yerel ekonomik ve politik ortama yakından bağlı olmaya devam edeceğine de işaret edildi.

Raporda Türk bankalarının mali durumları ve performanslarının “son yıllarda bozulan” yerel ekonomi ve politika ortamı ile yakından ilintili olduğu ifade edilerek, kredi notu verilen altı Türk bankasının kredi notu görünümünün ülke notuna paralel olarak “negatif” olduğu belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.