S&P “Kusura bakmayın analistler yeni”

S&P “Kusura bakmayın analistler yeni”


Türkiye’nin not kararında birçok skandala imza atan S&P’nin usul yönünden de hata yaptığı ortaya çıktı. S&P’nin not kararını ekonomi yönetiminin haberi olmadan açıkladığı için “Kusura bakmayın analistker yeni” diye özür dilediği belirtildi.

Mali kriz içindeki Yunanistan’ın kredi notunu artırırken Türkiye’nin not görünümünü ‘durağan’ a düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P), Türkiye raporu’ ile ilgili yaşanan skandallar için özür dilediği ortaya çıktı.

Star gazetesinin haberine göre, S&P yönetiminin, Türkiye’ye ilişkin hazırlanan raporla ilgili özrü, raporun açıklanması sırasında yaşanan ‘usul’ skandalına ilişkin geldi. STAR’ın ekonomi bürokratlarından edindiği bilgiye göre, S&P ve diğer derecelendirme kuruluşları, ülkelere ilişkin hazırladıkları raporları kamuoyuna açıklamadan önce, ilgili ülkelerin ekonomi birimlerine de gönderiyor. Ve verilerle ilgili bir itiraz olduğu takdirde bunları düzeltiyor. Ancak bu kez, bu yöntem uygulanmadı. Ekonomi bürokratları, raporun hazırlanış sürecinden ve raporun tamamlanmasından haberdar edilmedi. Dolaysıyla, ekonomi bürokrasisi de raporu, kamuoyuna açıklanınca gördüler.

Hazine, Merkez Bankası ve BDDK bürokratları, S&P’nin yöneticilerini arayarak, raporda birçok verinin hatalı olduğunu, raporun açıklanmadan önce kendilerine sunulmadığını, yeni rapor hazırlanırken kendilerinden hiçbir veri talebinde bulunulmadığını bildirdiler. S&P yönetimi de Türkiye’den gelen bu şikayetleri şaşkınlıkla karşıladı. S&P’nin yöneticileri, raporun hazırlanması ve raporun açıklanması esnasında yapılan hataların, analistin yeni olmasından kaynaklanmış olabileceğini bildirdiler. Hatta bir S&P yöneticisinin, “Kusura bakmayın analist yeni” diyerek özür dilediği belirtildi.

VERİLERİ KİMDEN ALDIKLARI ARAŞTIRILIYOR

S&P yöneticilerinin, raporla ilgili yaptığı değerlendirmeler, gözlerin raporu hazırlayan Türkiye Başanalisti Eileen X. Zhang’a ve Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes’e çevrilmesine yol açtı. Ekonomi bürokratları, her iki S&P yöneticisine, raporda kullandıkları verileri ‘nerden aldıklarını’ sordular. Ancak her iki S&P sorumlusundan da henüz bir açıklama yapılmadı. Ekonomi yönetimi, S&P sorumlularının yanlış yönlendirilmiş olabileceğinden şüpheleniyor. Yetkililer, bugüne kadar S&P başta olmak üzere tüm kredi kuruluşlarına talep edilen tüm bilgilerin verildiğine dikkat çekerek, bu kez raporun hazırlanma sürecinin şeffaf olmadığına dikkat çektiler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.