S&P: Fed’in faiz artışı özellikle Türkiye gibi ülkeleri etkiler

S&P: Fed’in faiz artışı özellikle Türkiye gibi ülkeleri etkiler

Standard and Poor’s derecelendirme kuruluşu, Fed’in belirleyeceği faiz oranları artmaya başladığında yenilenmiş bir stresin görülme riski bulunduğunu belirterek, “Bu, özellikle büyümeleri önemli ölçüde dış finansmana bağlı Türkiye ya da Güney Afrika gibi ülkeleri etkiler” dedi.

Standard and Poor’s’un “Ucuz Petrol ve ABD’nin Parasal Genişlemesi Avro Bölgesinde Toparlanmayı Destekliyor” başlıklı araştırmasında yükselen piyasaların bir kavşakta bulundukları belirtildi.

Küresel büyümenin 2012’deki Avro bölgesi ülke borç krizi sona erdikten bu yana ivme kazandığına değinen S&P, hızlanmanın önce ABD, Kanada, İngiltere, İskandinavya ve İsviçre gibi gelişmiş piyasalarda başladığını bildirdi, yükselen piyasalardakibüyümenin ise zayıfladığını kaydetti.

Yeniden dengelenmenin bu yıl da süreceği tahmininde bulunan S&P, “Ülkeye bağlı olmak şartıyla yükselen piyasalardaki mevcut yavaş büyüme, ya petrol ihraç eden ülkelerde (Rusya ve Körfez İşbirliği Konseyi) olduğu gibi dönemsel, ya da Çin’de olduğu gibi yapısal. Ayrıca Fed’in tahvil alımlarını geri çekeceği açıklamasından sonra 2013’ün ‘taper tantrumu’nun (ABD tahvil alımlarının azaltılmasının yolaçtığı etkiler) asıl kurbanları yükselen piyasalardı ve Fed faiz oranları artmaya başladığında yenilenmiş bir stresin görülme riski var. Bu, özellikle büyümeleri önemli ölçüde dış finansmana bağlı Türkiye ya da Güney Afrika gibi ülkeleri etkiler” dedi.

S&P, birçok yükselen piyasadaki düşük performansın Avro bölgesindeki toparlanmaya iki yoldan zarar vereceğini belirtirken “ABD faiz oranlarında beklenenden hızlı bir seride yapılacak artışlar örneğin, kimi piyasalara ani bir şok etkisi yapabilir. Bu durumda daha sıkı dolar likiditesi uluslararası sermaye piyasalarını istikrarsızlaştıran önemli sermaye çıkışlarına çevrilir. Bu durumda Avro bölgesine ve gelişmiş piyasalara geçiş kanalı temelde finansal olur. Makul olsa da bize göre bu senaryonun olasılığı bulunmuyor ve ABD tahvil alımlarının azaltılmasının yol açtığı etkilerin ortaya çıkardığı gibi, daha kırılgan ülkeler genelde şu anda likitide sıkışıklığını idare etmede daha iyi bir noktada” değerlendirmesi yaptı.

Araştırma Raporunda yükselen piyasalardaki yavaş büyümenin Avrupa’ya ikinci geçiş kanalının “ticaret” olduğu belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.