Şimşek: Yolsuzluk endeksinde kötü durumdayız, gelişme sağlamalıyız

Şimşek: Yolsuzluk endeksinde kötü durumdayız, gelişme sağlamalıyız

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin bağımsız kuruluşlarca hazırlanan yolsuzluk algısı endeksinde iyi bir sıralamada olmadığını ve gelişme kaydetmesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Şimşek, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi’nin (SETA-DC) organize ettiği, “Insight Turkey 5. Yıllık Konferansı – Türkiye’nin Dış Politikası” başlıklı programa katılmak üzere Washington’a geldi. Şimşek, ziyareti sırasında ABD Hazine Bakanı ve Ticaret Bakanı ile ayrı ayrı kahvaltıda buluştu.

Insight Turkey 5. Yıllık Konferansı’nın onur konuğu Şimşek, bir saatten uzun süren bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Türk ekonomisinin gidişatı ve bu alanda yapılacak reformları içeren bir sunum yapan Şimşek, Türkiye’nin ilerlemek adına daha fazlasını yapması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin reform programının 3 bileşenden oluştuğunu dile getiren Şimşek, bunları sektörel dönüşüm, daha geniş yapısal reformlar ve AB’ye kabul edilme süreci şeklinde sıraladı.

SİYASİ ETİK YASASI GELİYOR

Yolsuzluklar ile mücadele ve şeffaflık konusunda atılacak adımlara değinen Şimşek, siyasi etik konusunda yasa tasarısı hazırladıklarını kaydetti. Tasarının bitme aşamasında olduğunu kaydeden Şimşek, yılın ilk çeyreğinde bu tasarıyı meclise sunacaklarını ifade etti.

İngiltere merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı yolsuzluk indeksine değinen Şimşek şu ifadeleri kullandı:

“2002’de yayınlanan yolsuzluk algısı indeksine göre Türkiye 102 ülke arasında 64. sırada yer aldı. Dünyada en çok yolsuzluğun olduğu ülkeler arasında 3’te 1’lik dilimdeydik. Bu 2002’deydi. AK Parti hükümetinin öncesinde. 10 yıldan uzun bir zaman sonra 175 ülke arasından 65. sıradayız. Şuanda en az yolsuzluğun yapıldığı 3’te 1’lik dönemdeyiz. 175 ülke arasından 65. sırada olmak iyi değil. Çok daha fazla ilerleme gerekiyor.”

KÜRTÇE CEVAP

Şimşek, sunumunun ardından bölgedeki gelişmeler ile Türk dış politikasına ilişkin sorulara cevap verdi. Kendisine soru soran Kürdistan TV muhabirine kısa süre Kürtçe cevap veren Şimşek, kendisinin de Kürt bir aileden geldiğini hatırlattı.

Türkiye’deki Kürt probleminin daha demokratik, daha hoşgörülü ve daha müreffeh bir Türkiye ile çözülebileceğini dile getirdi. “Sadece teröristleri yok ederek sorunun çözüleceğini düşünecek kadar saf değiliz” dedi.

Rusya’nın uyguladığı ambargoların Türk ekonomisine etkisinin önemli ölçüde olmayacağını söyleyen Şimşek, Rusya’nın yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle bu ülke ile ticari ilişkilerde son dönemde her yıl yüzde 30 ila 40 arasında düşüş yaşandığını kaydetti. Şimşek, Rusya’ya satılan ürünlerin başka ülkelere de ihraç edilebileceğine dikkat çekti.

Şimşek, İran ile ilgili bir soru üzerine, Türkiye’nin İran’ın uluslararası toplumun bir parçası olmasından memnuniyet duyacağını ifade etti. İran ile Türkiye’nin her şeyden önce komşu olduğunu ve İran’ın küresel sisteme dahil olmasının Türkiye’nin yararına olacağını ifade etti.

İSRAİL İLE GÖRÜŞMELER RUSYA GERİLİMİNDEN ÖNCE BAŞLADI

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde önemli mesafe katedildiğini dile getiren Şimşek, ilişkilerin normalleşmesinin Türkiye ve uluslararası toplumun faydasına olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki görüşmelerin sadece doğalgaz ile ilgili olmadığına dikkat çeken Şimşek, Rusya’nın uçağının düşürülmesinden önce de iki ülke arasında görüşmeler yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Şimşek son olarak Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye entegrasyonuna ilişkin verdiği cevapta, Türkiye’nin yaklaşık 2,5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını ve açık kapı politikasını sürdüreceklerini söyledi. Suriyeli mültecilere verilecek yeni statülerin daha fazla mülteciyi çekebileceğine dikkat çeken Şimşek, böylesi zorluklar ile karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Şimşek, Gaziantep’te 340 bin mültecinin olduğunu ve bunların topluma entegre olduklarını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.