Savaşın Gazze’ye maliyeti: 6 milyar dolar

Savaşın Gazze’ye maliyeti: 6 milyar dolar

İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze’nin hasarlarını onarması için 4 ila 6 milyar dolar arasında para harcaması gerektiği tahmin ediliyor. İsrail’in Gazze’ye düzenlediği 7 haftalık saldırılar sonrası taraflar arasında 26 Ağustos’da ateşkes ilan edilmişti.

Ateşkes sonrası, savaşın Gazze’ye olan maliyeti de belli olmaya başladı. İsrail bombardımanları nedeniyle evini boşaltmak zorunda kalan Gazzeliler, şimdide evlerini tekrar onarmaya başlayacak. Saldırılarda hasar göre yollar, okullar, hastaneler, devlet binaları ve sığınma evlerinin yeniden imarı ise büyük maliyetleri beraberinde getirecek.

CNN Money’nin haberine göre Gazze’nin tekrar onarılmasının 4 ila 6 milyar dolara mal olması öngörülüyor. Saldırılar sonrası Gazze halkına insani yardımlara devam eden Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer yardım kuruluşlarının 367 milyon dolarlı ekstra bir bütçe ihtiyacı olduğu ifade edildi. Yardımların, 164 milyon dolarlık kısmının 500 bin savaş mağdurunun gıda ihtiyacının karşılanması için harcanması planlanıyor. Yine Gazze halkının evlerini onarması için 128 milyon dolar, su-sağlık önemleri için 31 milyon dolar ve eğitim masraflarında kullanmak üzere 11 milyon dolarlık yardım yapılması gerektiği kaydedildi.

BM Kalkınma Programı’na göre, Gazze’de 3 Ağustos itibariyle 10 bin 600’den fazla ev kullanılmaz hale geldi. Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’a göre en az 15 hastane ve bölgenin tek elektrik santrali tahrip gördü. Oxfam, Gazze’deki zararı son 20 yılın en kötü bilançosu olarak tarif etti. Bütün hasarların onarılması için en az 4 yıllık bir süreye ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor.

Öte yanda roket saldırıları sebebiyle İsrail’de meydana gelen hasarın onarılması için 11 milyon dolara ihtiyaç olduğu bildirildi. İsrail Vergi Dairesi yetkililerine göre; şu ana kadar 3 bin 700 kişi roketler sebebiyle mağdur olduğunu belirterek yardım talebinden bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.