San Francisco’nun ‘TOKİ’ konutları Türk mimarlarından

San Francisco’nun ‘TOKİ’ konutları Türk mimarlarından

San Francisco’da düzenlenen ‘İnsanlık için Ev’ yarışmasında büyül ödüllerden birisi Türk mimarların oldu.

Sunay Erdem ve Günay Erdem kardeşler New York için yaptıkları Yeşil Kulelerinden sonra San Bruno Dağlarında kurumuş ağaç kütüklerinden tasarladıkları yeni bir projeye imza attı. Habitat for Humanity sponsorluğunda San Francisco 2020 vizyonu için düzenenlen yarışmaya giren Türk kardeşler bu sefer daha basit, doğal ve alçak olan ağaç kütüklerinden oluşan proje ile ödül aldı.

San Francisco 2020 projesi ile 400 yeni ev ve 50 mahallenin yeniden inşaatını kapsıyor. Tamamıyla gönüllülerin katıkılarıyla yapılacak yeni yerleşim alanlarıın basit, kolay ve ucuza  yapılabilir olması açısından Türkiye’deki TOKİ konutlarına benzetiliyor.

Mimar kardeşlerden Sunay Erdem hazırladıkları projenin basit, pratik ve modüler ev tarzını içerdiğini söyledi. Amerika’da yaygın olan kütükten ev tipolojisine yeni yorum getirdiklerini ifade eden Erdem, geleneksel  Amerikan kütük ev yerine kütük apartman tipolojisi geliştirdikleri bilgisini verdi.sunay gunay 1a

Günay Erdem ise evlerin doğa ile uyumundan bahsederken, bireysel ev yerine daha sosyal bir yapı  tasarladıklarını, bununla amaçları Amerika’da giderek yalnızlaşan insanları  sosyal bir birlikteliğe çekmek olduğunu ifade etti. Erdem “ Bilindiği gibi Türk kültüründe misafirperverlik ve birliktelik çok önemlidir. Batı toplumlarında ise yalnızlaşan insanlar sosyal yaralar oluşturmakta.”şeklinde konuştu.

Erdem Mimarlar’ın son iki yılda Riverton, Vancouver ve New York’taki ödüllerinden sonra San Francisco’daki ödül ile birlikte sadece Kuzey Amerika’da  dört ödülleri bulunuyor.

Erdem kardeşlerin Türkiye ve dünya genelinde kırka yakın ödülü var.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.