Rusya, Yunanistan’la Türk Akımı anlaşmasını imzaladı

Rusya, Yunanistan’la Türk Akımı anlaşmasını imzaladı

Ankara’dan inşaata başlamak için sinyal bekleyen Rusya, Yunanistan’la Türk Akımı anlaşmasını imzaladı. Türk Akımı’nın Yunanistan topraklarında devam edecek kısmı ile ilgili 2 milyar Eoru’luk krediyi Rusya verecek. 2016’da başlayacak inşaat çalışmaları 2019’da sona erecek. İki ülkenin yüzde 50’şer ortak pay sahibi olacağı doğalgaz boru hattının kapasitesi 47 milyar metreküp olacak.

St. Petersburg kentinde düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum (SPIEF 2015) çerçevesinde bir araya gelen Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Yunanistan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis hükümetler arası anlaşmayı imzaladı.

Anlaşmanın tarihi nitelikte olduğunu ifade eden Yunan Bakan Lafazanis, “Boru hattı Rusya ile Yunanistan’ı değil, Avrupa halklarını da bağlayacak. Şu an istikrar ve dostluk mesajı veriyoruz. Boru hattı Avrupa’da birine ya da birilerine karşı değil. Bu bölgeye barış ve istikrar getirecek…” dedi.

Rusya bankası VEB Capital 2 milyar Euro’luk finansmanın tamamını sağlayacak. Aşamalı olarak ödemelerin gönderilmesi be belirlenen takvim içinde inşaatın tamamlanması öngörülüyor. Rusya ve Yunanistan boru hattına eşit ortak olacak. Rusya’yı ortaklıkta VEB Capital temsil edecek.

Rusya Enerji Bakanı Novak, Türk Akımı’nın Yunanistan kısmı için oluşturulan yapının Üçüncü Enerji Paketi’ne uygun olduğunu söyledi. Avrupa Birliği, Güney Akım’da sadece Rusya’nın enerji devi Gazprom’un sahip olması nedeni ile karşı çıkmıştı. Brüksel’e göre boru hatları ile doğalgaz tedarikçisi aynı şirket olmaması gerekiyor.

ANKARA’DAN İZİNLER BEKLENİYOR

Novak dün yaptığı açıklamada da Türkiye ile Türk Akımı anlaşmasının Temmuz başında imzalanabileceğini söyledi. Ankara’dan inşaat için izin bekleyen Moskova, zamanın daralması nedeni ile endişe ediyor.

Rossiya 24’e değerlendirmede bulunan Novak, “Müzakereler sürüyor. İlk hattın inşası ile ilgili takvim ana konulardan. Özellikle deniz kısmında inşaatın Haziran sonun ya da Temmuz başında başlaması gerekiyor. Bizim bundan önce Türkiye ekonomik sahası ve karasularında inşaat için izinleri bekliyoruz.” dedi.

Türk Akımı’nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım’ının 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Boru hattının ilk ayağı tamamlandığında Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alımları sonlandıracak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.