Reuters’tan Bank Asya uyarısı

Reuters’tan Bank Asya uyarısı

BDDK’nın skandal kararla Bank Asya yönetim kurulu üyelerini değiştirmesi, dünya basınında geniş yankı buldu. Önde gelen yayın kuruluşları, operasyonun siyasî olduğu konusunda hemfikir.

Reuters, Türkiye’nin, geri dönüşü olmayan bir yola girebileceği uyarısında bulundu. Bloomberg, banka hissedarlarına ‘deli gömleği’ giydirildiğini belirtti.

Bank Asya’ya önceki gece yapılan baskın ve yönetimin skandal bir kararla TMSF’ye devredilmesi, dünya basınında da geniş yer buldu. Yapılan yayınlarda yaşanılanların arkasında siyasi nedenler ve şahsi bir intikam hırsının yattığına dair tespitler öne çıktı.

İngiliz haber ajansı Reuters, dünya genelindeki abonelerine geçtiği haberinde yer verdiği bir uzman değerlendirmesiyle ülkenin bilimsellikten ve hukuktan uzak bu tarz şahsileşmiş uygulamalarla Türkiye’nin geri dönüşü olmayan bir yola girebileceği uyarısında bulundu.

Reuters, Bank Asya’ya müdahalenin yatırım uzmanlarını endişeye sevk ettiğini belirterek, New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Global Source Partners ekonomistlerinden Atilla Yeşilada’nın şu görüşlerine yer verdi: “Bu operasyon büyük oranda bir şahsi kinle alakalı ve yatırım çevrelerinde de çok kötü yankılanıyor. Bir yayılırsa, bu algıyı artık bir daha değiştiremezsiniz.”

‘Operasyon tamamen siyasî’      

İngiliz haber ajansı, Bank Asya’ya yapılanın “Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar gözündeki itibarını da zedeleyebilecek bir siyasi müdahale suçlamalarına neden olduğu”nu belirtti. Bankanın merkezine yapılan gece baskını sırasında müşterilerin de olay yerine gelerek yapılanı protesto ettiğine; tepkisini dile getirenler arasında “dua kitapları okuyan başörtülü kadınlar” da olduğunu kaydetti. Görüştüğü banka müşterilerinden Muhammed Ağcagözü’nden şu ifadeleri aktararak halkın tepkisini somutlaştırdı: “Bu tamamen siyasi saiklerle yapılmış bir operasyondur.”

Dünyanın en popüler ekonomi haberleri sitelerinden biri olan Bloomberg de konuyla ilgili yaptığı haberde müdahalenin siyasiliği üzerinde durdu. Fethullah Gülen ve onun öğretilerinden ilhamla teşkil eden harekete karşı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başını çektiği kampanyanın detaylarından bahsetti. Okurlarına, Erdoğan’ın bu süreçte Gülen’in şahsını ve yurtdışındaki Türk okullarını hedef alır açıklama ve uygulamalarını anlattı.

Fransız haber ajansı AFP, bankaya yapılanları anlatırken Bloomberg’le benzer ifadeleri kullanarak birebir aynı zorlukların altını çizdi. Bank Asya hadisesinin Hizmet’e yönelik son “çökertme” adımı olduğunu belirtti.

Bloomberg, bu süreçte Bank Asya hissedarlarının maruz kaldığı zorlukları anlatırken de dikkat çekici bir dil kullandı. Erdoğan’ın Bank Asya konusunda yaşadığı çelişkiye ise şu ifadelerle dikkat çekti: “90’ların sonunda bankanın açılışında Gülen’in yanında belediye başkanı olarak Erdoğan da bulunuyordu.”

Dünyanın en saygın ekonomi gazetelerinden Financial Times da aynı şekilde, 1996’da bankanın açılış merasiminde Gülen’in yanında Erdoğan ve selefi Abdullah Gül’ün de bulunduğunu yazdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.