Reuters: Erdoğan, Bank Asya’nın anahtarını masasında istemişti

Reuters: Erdoğan, Bank Asya’nın anahtarını masasında istemişti

Reuters haber ajansı, son günlerde Bank Asya’ya yönelik girişimlerle ilgili geniş bir değerlendirme haberi yayınladı. “Politik savaşta Bank Asya’ya sadık müşterileri omuz verdi” başlıklı haberde yönetimin baskısına rağmen bankanın sağlam bir şekilde ayakta kaldığı vurgulandı.

En iyiler arasında

Gelen emirler doğrultusunda resmi kuruluşlar ve kurumsal şirketlerin bankadan 4 milyar lira civarındaki mevduatını çektiğine işaret edilen haberde, “Bu miktar toplam mevduatın yüzde 20’sine karşılık geliyor. Yeterlilik rasyosu yüzde 17,35 olan banka, ortalamanın yüzde 16,3 olduğu ülkedeki en iyiler arasında” vurgusu yaptı.

Evlilik alyanslarını bile satıyorlar

Emirle para çıkışından sonra binlerce müşterinin kanepeden evlilik alyansına kadar eşyalarını satarak bankaya destek olduğunun altı çizilen haberde adını açıklamayan müşterilerin görüşlerine yer verildi. Yaşananları, “Hükümetin yönettiği bir batırma operasyonu” olarak değerlendiren müşteriler, politik görüşü ne olursa olsun yapılanların yanlışlığına işaret etti. 1999’dan beri bankanın müşterisi olduğunu belirten 43 yaşındaki bir mudi, “Arabamı satıp alacağım parayı bankaya yatıracağım. Yaşananlar bir karalama kampanyası ve bankamın batırılmasına asla izin vermeyeceğim. Amacım 1000 lira da olsa bankadaki mevduatımı arttırmak” değerlendirmesinde bulundu.

Karşılıkları serbest bırakan Başçı’ya kızdı

Konuyu yakından takip eden kaynaklardan aldığı bilgileri aktaran ajans, eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ban-kanın akıbetini yakından takip ettiğini belirterek şu iddiaya yer verdi: “Olay sırasında Erdoğan seyahatteydi. ‘Dönünce Bank Asya’nın anahtarlarını masamda görmek istiyorum’ dedi. Ancak döndüğünde Bank Asya’nın Merkez Bankası’ndaki karşılıklarını serbest bırakıp batışı engellediği için Erdem Başçı’ya çok kızdı.”

Yabancı yatırımcı dava açabilir

Ban­ka­nın yüz­de 54’ü­nün hal­ka açık ol­du­ğu be­lir­ti­len ha­ber­de bu mik­ta­rın ya­rı­sı­nın ya­ban­cıla­rın elin­de ol­du­ğu­na işa­ret edil­di.

Ya­şa­nan­lar ne­de­niy­le so­nun­da ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­rın ha­re­ke­te ge­çe­bi­le­ce­ği­nin al­tı çi­zi­len ha­ber­de İs­tan­bu­l’­un ön­de ge­len bir avu­ka­tı­nın, eğer dü­zen­le­yi­ci­ler Bank As­ya­’ya el koy­ma­ya kal­kış­tıy­sa ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­nın da­va aça­bi­le­ce­ği bilgisine yer verdi. Ban­ka his­se­le­ri­nin yüz­de 3,09’u İn­gi­liz M&G In­vest­ment Ma­na­ge­men­t’­in, yüzde 2,53’ü Ame­ri­kan Di­men­si­onal Fund Ad­vi­so­r’un ve 1.62’si Norveç Merkez Bankası’nın elinde bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.