Reuters: Başkanlık açıklamalarından sonra dolar artışa geçti

Reuters: Başkanlık açıklamalarından sonra dolar artışa geçti

Seçimlerden sonra başlayan başkanlık sistemi açıklamaları doların ateşini yükseltti. Dün sabah saatlerinde 2,8240-2,8280 seviyesinde olan dolar/TL paritesi gün içinde 2,8495’ye kadar yükseldi. Analistler, başkanlık sistemi tartışmalarının tekrar ortaya çıkmasının ekonomik kaygıları artırabileceği uyarısı yaptı.

Seçim sonuçlarının tek parti iktidarına işaret etmesiyle oluşan iyimserliğin hemen ardından hükümet kanadından başkanlık sistemine yönelik gelen açıklamalar ve yeni ekonomi yönetimine ilişkin endişeler gün içinde piyasaya negatif yansıdı. Bankacılar dün görülen hareketin ayrıca dolar/TL’de seçim sonrası yaşanan sert düşüşün bir düzeltmesi olduğunu belirtiyor.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, başkanlık sistemi konusunu yeni anayasa kadar önemli gördüklerini belirterek, bunun “vazgeçemeyecekleri konulardan bir tanesi” olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin de yeni anayasa ile bağlantılı bir konu olduğunu belirten Akdoğan, “Bu sistem bize dar geliyor. Yeni anayasa Türkiye’nin büyümesi için ne kadar önemli ise başkanlığı da böyle önemli bir konu olarak görüyoruz.” dedi. Analistler seçimin hemen ardından bu söylemin tekrar ortaya çıktığına dikkat çekerken, çıkabilecek yeni siyasi tartışmaların hükümetin odak noktasını ekonomiden kaydırabileceği endişelerinin de uzun vadede olumsuz etki yaratabileceğini belirtiyor.

PİYASAYA BASKI OLUŞTURACAK

Analistlere göre siyasi arenada kuvvetler ayrılığı ilkesinin nasıl uygulanacağına ilişkin soru işaretleri önümüzdeki dönemde piyasada baskı unsuru olabilir. Bir bankanın döviz masası müdürü, “Başkanlık sistemine ilişkin açıklamalar, yeni ekonomi yönetimine ilişkin endişeler piyasaları olumsuz etkiliyor. Öte yandan dün seçim sonrası dolar/TL’de beklenenden sert bir düşüş oldu, aslında olması gereken düzeltme hareketini görüyoruz.” dedi. Bu sabah saat 09.07 itibarıyla 2,8240/2,8280 seviyesinde olan dolar/TL, 2,8495’e kadar yükseldikten sonra saat 1548’de 2,8460/2,8470 seviyesinden işlem görüyor. Öte yandan analistler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomide popülist söyleminden ve başkanlık sistemine kutuplaşmayı keskinleştirecek şekilde geçiş ısrarından ne ölçüde vazgeçeceğinin halen kilit önemde olacağı belirtiyor.
Borsada coşku kısa sürdü
Borsa İstanbul’da önceki gün yaşanan yüzde 5,5 yükselişin ardından, dün piyasalar yatay-negatif seyretti. BİST 100 endeksi önceki günkü kapanışı olan 83 bin 693’ten 780 puan geri gelerek yüzde 0,93 düşüşle günü 82 bin 913 puandan kapattı. Endeks gün içinde en yüksek 83 bin 926, en düşük ise 82 bin 853 puanı gördü. Önceki günkü 7 milyar liralık işlem hacminin ardından dün borsada 4 milyar 934 milyon liralık işlem gerçekleşti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.