Reuters: Afrika’daki hisselerin satışı Bank Asya’nın kârını artıracak

Reuters: Afrika’daki hisselerin satışı Bank Asya’nın kârını artıracak

Bank Asya, Tamweel Africa Holding’deki yüzde 40 hissesini sattı. Satıştan 41,3 milyon lira kâr elde edildi. Hisse satışının 2015’in ilk çeyrek sonuçlarına olumlu yansıması bekleniyor. 2014’te sermayesini yüzde 25 artırarak 1,125 milyon TL’ye çıkaran Bank Asya’nın mali yapısı daha da sağlamlaştırıldı.

Bank Asya’nın Tamweel’deki yüzde 40 hissesinin satışından gelecek 41,3 milyon TL kârın ilk çeyrek sonuçlarına olumlu yansıması bekleniyor. Bankadan önceki akşam KAP’a yapılan açıklamada, toplam sermayesi 48,8 milyon Euro olan Tamwell Africa’daki, Bank Asya’ya ait 19,5 milyon Euro nominal değerli hisselerin satış tutarının 31,8 milyon Euro (37,7 milyon dolar) olduğu belirtildi. Bank Asya Yatırımcı İlişkileri Müdürü Cengiz Önder, bankanın Tamweel Africa Holding’de toplam 46,4 milyon TL yatırımının olduğunu belirterek, “37,7 milyon doların TL karşılığını toplam yatırım tutarımızdan düştüğümüzde bu satıştan 41,3 milyon lira kâr elde ediyoruz. Bunun da ilk çeyrek kârlılığına olumlu yansımasını bekliyoruz.” dedi. Bank Asya 2013 yılı üçüncü çeyrekte 60,6 milyon lira net kâr elde ederken, geçen yıl üçüncü çeyrekte, krediler ve mevduattaki düşüş ile gelirlerdeki azalmanın etkisiyle 301 milyon lira zarar açıklamıştı. Banka geçen yıl ilk dokuz ayda da 249,6 milyon lira zarar etti. Bankanın 2013 yılındaki dokuz aylık net kârı 160,9 milyon lira olmuştu.

Bank Asya yöneticileri geçen sene kasım ayında yaptıkları açıklamada, 2015 yılı için iyimser olduklarını ve banka açısından en kötünün geride kaldığını ifade etmişti. Bank Asya iştirak ve bağlı ortaklıkları ile ilgili potansiyel satış fırsatları için geçen sene haziran ayında genel müdürlüğü yetkilendirmişti.

Banka perakende alanındaki iştiraki A101’deki yüzde 21,8 hissesini toplam 350 milyon liraya satmış, bunun ardından da Tuna Gayrimenkul’deki ve Nil Yönetim Hizmetleri’ndeki paylarının tamamını toplam 132,1 milyon liraya sattığını duyurmuştu. Ancak Önder’in verdiği bilgilere göre, Tuna Gayrimenkul ve Nil Yönetim Hizmetleri’ndeki payların satışlarının onay süreci henüz sonuçlanmadı. Bank Asya iştirakleri arasında, daha önce satışı gündeme gelen Işık Sigorta’nın yanı sıra Asya Emeklilik, Asya Girişim Sermayesi, Asya Portföy ve Asya Varlık Kiralama gibi şirketler de bulunuyor. Bank Asya’nın sermayesinin yüzde 25 artışla 1,125 milyar liraya çıkarılması bankanın kasım sonunda yapılan olağanüstü genel kurulunda kabul edilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.