Putin: Sürpriz oldu, ABD ile ticaretimiz yüzde 7 arttı

Putin: Sürpriz oldu, ABD ile ticaretimiz yüzde 7 arttı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve ABD arasında son dönemde ticaret hacminin yüzde 7 civarında arttığını, Avrupa Birliği ülkeleri ile gerilediğini söyledi.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya bu ülkelerden gıda alımını durdurdu. ABD’nin yaptırımlardan etkilenmediği ortaya çıkarken Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya ile ticaretinde yüzde 10’lara varan kayıplar görüldü.

Kremlin’de yapılan “Federal Meclis” toplantısında konuşan Putin, “Bizim AB ülkeleri ile ticaret hacmimiz yüzde 4,3 azaldı. Bu ülkelerden ithalatımız yüzde 7-8-10 civarında azaldı. Buradaki istatistiklerde benim için sürpriz olan ABD ile ticaret hacmimiz. Örneğin ABD ile ticaretimiz yüzde 7 civarında artmış.” dedi.

ABD’den ithalatın yüzde 23 civarında arttığını kaydeden Rus lider, “Burada Asya-Pasifik ülkeleri ile olan ticaretimize değinmedim. Onlarla olan ticaretimiz de artıyor. Bizim ana ortağımız Almanya ile ticaretimiz azaldı. Almanya’dan yapılan ithalat yüzde 3,9 azaldı.” bilgisini verdi.

Rusya’dan nakit çıkışı konusunda yaşanan sorunlara değinen Putin, 2014’ün dördüncü çeyreğinde Rus şirketlerinin 115-130 milyar dolar civarında dış borç ödemeleri olduğunu söyledi. Buna bağlı olarak nakit çıkışının fazla olduğunu ifade eden Putin, bunu normal bir süreç olduğunu, 2008 krizinde de nakit çıkışının 137 milyar doları bulduğunu söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.