Piyasada deprem: Dolar 3 TL’ye dayandı

Piyasada deprem: Dolar 3 TL’ye dayandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan siyasî kriz piyasalarda depreme yol açtı. Dolar iki gündür devam eden tırmanışını sürdürdü. Akşam saatlerinde 2,89 TL’ye kadar değer kazanan dolar, Saray’daki görüşmeden ‘olağanüstü kongre’ kararının çıkması üzerine tam bir ralliye geçti. Gazetenin baskıya verildiği saat itibarıyla ABD doları bankalararası işlemlerde 2,97 TL’yi aştı. Euro cephesinde de tablo farklı değil: 3,40’a dayandı. Hafta başında yüzde 9,20’ye gerileyen gösterge niteliğindeki Hazine tahvil faizi ise yüzde 9,50’nin üzerinde seyrediyor.

Borsa 2 günde yüzde 5 eridi
Güne hafif düşüşle başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi, yüzde 2,08 düşerek 79 bin 383 puandan kapandı. Borsa’da iki günlük kayıp yüzde 5’i geçti. Borsa’nın bugün sert bir satış dalgası ile açılması bekleniyor.

Uzmanlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun mayıs sonunda yapılacak olağanüstü kongrede genel başkanlık ve başbakanlık görevini devredinceye kadar siyasî belirsizliklerin bitmeyeceğine dikkat çekiyor. Yatırımcıların böyle bir dönemde risk almaktan imtina edeceği görüşü hâkim. Amerikan Merkez Bankası FED’in haziranda yapacağı faiz artışına Türkiye’nin zayıf yakalanmasından endişe ediliyor.

Faiz artırımı haziranda
Dolar, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart’ın Haziran ayında faiz artırımına gidilmesi ihtimali için ‘gerçek bir seçenek’ ifadesini kullanması ve San Francisco Fed Başkanı John Williams’ın ABD ekonomisinin rayında olması sebebiyle gelecek toplantıda artırımı destekleyeceğini belirtmesiyle birlikte, en fazla işlem gördüğü 16 para karşısında pazartesi günkü kapanışın ardından tırmandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.